Beter Scoren in Google 03 – Belangrijke SEO begrippen

In deze 3e aflevering van mijn artikelreeks over zoekmachineoptimalisatie voor Magento en Zen Cart webshops leg ik uit wat de belangrijkste SEO begrippen zijn. Mis je een begrip? Plaats dan een vraag bij de opmerkingen en dan probeer ik hem alsnog voor je uit te leggen.

Search Engine Optimization (SEO)

is het verbeteren van de kwaliteit van de website of webwinkel met als doel beter vindbaar te worden door de gewenste doelgroep.

Search Engine Advertising (SEA)

zijn met name betaalde advertenties op internet, banners, links, Google AdWords

Relevantie

zegt iets over in hoeverre de totale inhoud van je webwinkel van belang (betekenis, bruikbaarheid, gewicht) is voor de bezoeker. Uiteindelijk bepaald de bezoeker dat via zijn gedrag (doorklikken of wegklikken, info aanvragen, bellen).

Uniciteit

bepaalt je kansen online. Wanneer je unieke en voor de bezoeker relevante informatie aanbiedt dan wordt je informatie (webpagina’s, pdf-documenten, afbeeldingen) door de zoekmachine hoger gewaardeerd.

Gekwalificeerde zoekwoordcombinaties

zijn combinaties van zoekwoorden die door bezoekers worden gebruikt om informatie te vinden. Hoe specifieker hoe hoger de kwaliteit van de bezoekers. ‘scharnier voor keukenkastje kopen’ is vele malen specifieker dan ‘scharnier’.

Identificeerbaarheid

bepaalt in hoeverre informatie te herkennen en te categoriseren is. Als bijvoorbeeld een link of afbeelding is voorzien van de juiste informatie onder de TITLE en ALT tag dan heeft een zoekmachine handvatten om deze in haar catalogus op te nemen. Het spreekt voor zich dat hierbij de gekwalificeerde zoekzinnen van groot belang zijn.

Duplicate content

Dubbele content is de tegenstelling van uniciteit. Dat geldt voor het dupliceren (kopiëren) van informatie van externe sites, maar vooral ook voor informatie binnen de eigen site. Het kan echter heel goed zijn dat er in het kader van de bezoekersverwachting dubbele content wordt aangeboden. Doe dat dan wel met de juiste technische maatregelen (bijvoorbeeld via de canonical tag) zodat het geen strafpunten oplevert in de zoekmachines.

Mis je nog wat?

Weet je nog belangrijke SEO begrippen?  Voeg gerust toe in de opmerkingen!

De volgende keer ga ik het hebben over Gebruik De Juiste Zoekwoorden.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen