YouTube op Apple via mobiel 3g

Dit is deel 5 in onze serie "Video in e-commerce land." YouTube op je iPad/iPod/iPhone over 3g zorgt voor enkele uitdagingen. De iPhone en iPad spelen namelijk normaal alleen hoge kwaliteit video af als je verbonden bent met Wi-Fi. Ben je verbonden met het mobiele 3G-netwerk, dan zal je genoegen moeten nemen met blokkerige YouTube-filmpjes en dus een slechte kwaliteit.
youtube_logo_1200x628

Volgens Apple is het tekort aan bandbreedte over 3g de reden dat YouTube op Apple verre van lekker werkt. Jammer en ook een beetje vreemd omdat andere smartphones  YouTube video in hoge kwaliteit gewoon wel afspelen over 3g. Voor de jailbreakers is er de 3G Unrestrictor tool. Deze ‘fopt’ de iPhone/iPad door het apparaat te laten denken met een Wi-Fi-netwerk verbonden te zijn, terwijl dit dus niet het geval is.

Telecom providers knijpen

Ook de telecom provider kan afhankelijk van je abonnement lastig gaan doen. HQ video vergt namelijk veel bandbreedte waardoor je wel eens buiten je bundel zou kunnen belanden. Om je te beschermen tegen een hoge rekening krijg je van je telecom provider dus gewoon geen video. Soms wordt het verkeer door je telecomprovider zelfs volledig geblocked.

Helaas is het nu nog niet mogelijk om via de webserver de telecomprovider te herkennen. Het is vervelend maar waar, als aanbieder van videocontent ben je afhankelijk van de contractafspraken tussen de telecomprovider en de bezoeker van je site. Met een slim script op de pagina zou je bij trage verbindingen immers liever spontaan je video op een lagere resolutie willen aanbieden. Dat is niet ideaal maar je videocontent is dan nog wel zichtbaar.

Best lastig allemaal, want  je kunt je bezoekers ook niet vragen om eerst de iPhone of iPad te jailbracken voor ze je site gaan bezoeken en YouTube videocontent op hun Apple gaan  bekijken. En je bezoeker vragen om een andere smartphone of tablet te kopen is natuurlijk ook niet echt handig.

YouTube heeft een oplossing voor 3g browsing

Gelukkig heeft YouTube een makkelijke oplossing voor 3g browsing. Ga via de Safari Mobile webbrowser op de iPhone/iPad naar m.youtube.com. Je komt dan op de mobiele YouTube website. Open daar een willekeurige video en je ziet rechtsonder van het afspeelscherm een HQ (High Quality) knop. Klik deze aan, hij wordt dan rood, en je kunt via 3g genieten van hoge kwaliteit YouTube video!

De gebruiker kan dus zelf kiezen voor de rode HQ-knop. De HQ-instelling wordt onthouden en zal dus ingeschakeld blijven bij andere video’s. Bedenk wel: sommige video’s op YouTube zijn nu eenmaal in een slechte kwaliteit geüpload en dan werkt ook de rode HQ-knop van YouTube niet of is zelf helemaal afwezig. Een klein nadeel van het op deze wijze oplossen van het 3g-probleem is dat het een actie van de bezoeker van je webshop of site vereist.

De YouTube mobile site

De YouTube Mobile website (m.youtube.com) is feitelijk een complete, op zichzelf staande HTML5-applicatie. Je kunt er je account benaderen, je eigen video’s en abonnementen, favorieten en afspeellijsten beheren.  Op m.youtube.com kun je ook reacties op video’s lezen en plaatsen, video’s delen per e-mail en zelfs iets wat de standaard YouTube app niet kan: het ‘liken’ (thumbs up) en ‘disliken’ (thumbs down) van video’s en reacties.

Als de gebruiker zelf graag HQ video wil zien zal hij of zij ongetwijfeld bereid zijn om er een beetje moeite voor te doen. En dan ook blij zijn met deze tips. Onze tip daarom: geef onze  tips door op je website die mobiel wordt bezocht!

Gebruik de YouTube m-pagina in plaats van de Apple app

Als je m.youtube.com in je Safari Mobile browser hebt staan, druk je op het middelste menu-icoon onderaan (die met het pijltje) en kies je voor ‘Zet in beginscherm’. Geef het beestje vervolgens een naam (gewoon ‘YouTube’ is prima) en een heus YouTube-icoon staat te pronken op het beginscherm van je mobiele Apple apparaat. En deze gaat direct naar de mobiele pagina, die dus altijd HQ video afspeelt! Even in het kort:

  1. Bezoek http://m.youtube.com in Safari op je iPhone/iPod/iPad
  2. Klik op “HQ” en bekijk video’ s in high quality via 3G.
  3. Voeg de YouTube mobile site toe aan je homescreen: klik op de “+” in Safari.

Blijft er nog wel een ander probleem over: het klikken op YouTube videolinks vanuit een andere app. Dan opent de default Apple YouTube APP en niet de mobiele site waardoor je op 3g alsnog een slechte kwaliteit of geen beeld hebt. Die oplossing zoeken we nog. Misschien heeft iemand die oplossing al, we zijn heel benieuwd.

Laat maar horen!

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen