Optimale YouTube player voor webshop

Dit is deel 4 in onze serie 'Video in e-commerceland'. Het is makkelijk om uw webshop, website of blog uit te breiden met eigen video' s. Na het opladen van de video's naar YouTube kunt u de video's op een aantal manieren weergeven.
youtube_logo_1200x628

U kunt video’s expliciet insluiten of dynamisch presenteren. Daarnaast bepaalt u via welke speler uw bezoeker uw video kan afspelen en welke bedieningsknoppen van de YouTube player uw bezoeker ter beschikking krijgt.

Expliciet insluiten of dynamisch presenteren

Als u een video plaatst expliciet ter ondersteuning van uw verhaal dan zult u meestal kiezen voor het insluiten van de video op een specifieke plaats.  Wilt u de bezoeker de keuze geven dan is het aanbieden van een videofeed een optie.

  • Video’s één voor een insluiten: ga naar de video die je op je website wilt plaatsen en zoek het vak ‘Insluiten’ onder de videospeler. Als je de HTML-code in het vak kopieert naar je blog, wordt een ingesloten speler gemaakt. De video wordt afgespeeld op je website wanneer de gebruiker op de knop ‘Afspelen’ klikt.
  • Video’s dynamisch op je website afspelen: je kunt snel en eenvoudig een feed maken van je onlangs geüploade video’s. En je kunt feeds exporteren van onlangs geüploade video’s, je favorieten of afspeellijsten. Dus als je eenvoudig wilt bepalen welke video’s de feed weergeeft op je website, maak je ze gewoon favoriet op je YouTube-kanaal of je voegt ze toe aan een afspeellijst. Als je meerdere kanalen hebt, kun je elke feed apart instellen of één kanaal abonneren op de andere kanalen en dan een feed maken van het abonnement op het originele kanaal.

Presenteren met of zonder zelfbediening

Er zijn verschillende afspelers binnen YouTube te gebruiken. De YouTube player is een klein softwareprogramma dat in je website of shop geladen wordt. Dit programma zorgt voor het dowloaden van de film en de ‘controls’, bedieningsknopjes om het afspelen en de geluidinstellingen te kunnen gebruiken.

De manier van presenteren wordt verder bepaald door het zogenaamde ‘chrome’. Dit is het frame rondom de inhoud bestaande uit randen en de controls.

  • Chromeless speler: een YouTube speler zonder controls en zonder verdere poespas. De instellingen moeten via een Flash- of HTML-applicatie worden ingesteld.
  • Embedded speler: een standaard YouTube speler die aan een webscherm kan worden toegevoegd door de code in de broncode van de website op te nemen. Embedded spelers hebben standaardcontrols zoals een play/pause button, volume- controle en een video voortgangsbalk.
  • Met de iFrame speler API gebruik je JavaScript om de embedded speler binnen een <iframe> in de webtoepassing te plaatsen. Deze API is alleen compatible met e embedded <iframe> API’s.
  • Met de Flash (AS3) speler API wordt de besturing met ActionScript gebruikt om het gedrag van een embedded of chromeless speler binnen een Flash-toepassing aan te sturen.

Via de JavaScript speler API bestuur je met JavaScript de embedded of chromeless Flash speler in je eigen toepassing.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen