Yes, it is Yii – PHP5 framework

Yes, it is Yii — een high-performance component-gebaseerd PHP framework gericht op het ontwikkelen van grootschalige Web toepassingen. Yii PHP framework werkt met PHP 5 en is een van de meest recente ontwikkelingen in de framework markt.

Het lijkt dat Yii relatief eenvoudig te leren is; hoewel er voor zo’n recent model relatief weinig documentatie voor handen is. Smashing Magazine heeft Yii Framework genoteerd als een van de 50 Extreem bruikbare PHP hulp,middelen.

Web 2.0 widgets

Yii heeft standaard een behoorlijke set features, inclusief MVC, DAO/ActiveRecord, I18N/L10N, caching, jQuery-gebaseerde AJAX support, authenticatie en role-based access control (RBAC), scaffolding, invoervalidatie, widgets, events, thema’s en Web services. Yii is geschreven in strikte OOP en is daarmee eenvoudig om te gebruiken en flexibel en eenvoudig uitbreidbaar. Yii biedt Web 2.0 widgets zoals auto-complete invoervelden. Yii hanteert JQuery voor Javascript, Database Access Objects (DAO), Active Record, en ondersteund uitbreidingen van derden.

Heldere Model View Controller implementatie

Gefaseerd op de de MVC architectuur gebruikt Yii het “convention over configuration” model. Een aanvraag verloopt altijd via de conventie index.php?r=controllerId/actionId. Bij een aanroep als index.php?r=Arikel/Lijst zal de Artikel controller worden opgestart en zal de Lijst actie worden geïnitieerd ( ArtikelController::actionLijst() ). De methode actionLijst zal normaliter een model aanroepen om gegevens te manipuleren, er business logica op los laten en dan een View renderen om het resultaat te tonen.

Als de aanroep ongeldig is of als de actie in de url niet is doorgegeven zal de controller met de standaard actie opstarten. Als ook geen controller wordt aangegeven wordt de standaard siteController opgestart.

Open voor opnemen code van derden

Ontwikkelaars kunnen bestaande code van derden zoals Zend Framework, VOSBA of PEAR in een Yii applicatie opnemen. Yii heeft een bibliotheek met een groeiende lijst uitbreidingsmodules die worden ingebracht door de community.

Ervaringen live test (yii-1.0.8.r1317)

  1. download & uitpakken
  2. run test
  3. verder programmeren

Het aanmaken van de test applicatie aan conform README mislukte in eerste instantie door permissie probleem. Voor een ervaren PHP ontwikkelaar is dit snel op te lossen. In ons geval werd dat veroorzaakt door een strakker beveiligingsregime dat wij hanteren op onze servers. Nadat we de juiste executie rechten hadden toegekend mocht het Yii installatiescript zijn werk doen.

De structuur van onze testapplicatie stond netjes gegenereerd klaar voor verdere programmeerwerk.

Meteen is deze ook echt te gebruiken. Alles wat aangemaakt is werkt en is toegankelijk. Natuurlijk doet de applicatie nog niet helemaal wat we willen, maar zijn we anders ontwikkelaars voor?

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden