Magento 2: positieve impuls voor uw organisatie!

Magento is momenteel flink in het nieuws. De upgrade naar Magento 2 is het langverwachte vervolg op het meestgebruikte open source e-commerceplatform ter wereld. Bij Magento gebruikers leven er echter nog veel vragen zoals direct upgraden of wachten, wat zijn de voordelen van Magento 2 etc.
Magento-2-veb_logo

Deze blog heb ik geschreven  om u te helpen met het maken van  een weloverwogen keuze ten aanzien van Magento 2. In deze blog leest u meer over de voordelen van Magento 2 en de overwegingen om wel of niet direct te upgraden.

Voordelen Magento 2

1. Responsive webdesign

Magento 2 ondersteunt standaard al een volledig responsive webdesign. Zo is de interface van het basis thema volledig responsive gemaakt. Developers kunnen dit thema als voorbeeld nemen voor het volledig responsive maken van hun eigen thema’s. Op deze wijze wordt Magento 24/7 toegankelijk op pc, tablet en mobiele telefoon.

2. Veiliger

Door de bestandsstructuur aan te passen is Magento 2 een stuk veiliger dan Magento 1. Belangrijkste oorzaak hiervan is de nieuwe ‘pub”map. De root van Magento is alleen via deze map nog toegankelijk en niet meer met HTTP requests (zeg maar via de webbrouwser). Developers zijn zo in staat om makkelijker en sneller de code te beschermen tegen veiligheidslekken.

3. Nieuwe technieken

Magento 2 bevat leuke, functionele nieuwe technieken (leuk voor techneuten, voor eindgebruikers op lange termijn een prima basis) zoals:

 • ondersteuning van PHP 5.5;
 • standaard less CSS preprocessor;
 • ondersteuning van Jquery;
 • HTML 5 voor het geheel responsive maken van thema’s;
 • CSS 3: veel visuele mogelijkheden voor developers.

4. Verbeterde bestandsstructuur

Magento 2 kent een veranderde, verbeterde bestandsstructuur. Alle basic views zijn verschoven naar de modulestructuur. Elke module heeft straks zijn eigen view directory. Uit deze directory kunt u alle template, layout, js en css/less bestanden uit alle verschillende modules aanroepen. Deze verandering betekent een verbetering voor de developers die veel customer Magento thema’s maken.

5. Vernieuwde interface

Magento 2 is veel gebruikersvriendelijker. Zo kent het menu een splitsing tussen systeem- en shopbeheer. Shopbeheer bestaat uit items als Producten Marketing en Content. Configuratie, belastingregels en algemene voorwaarden komen terug in systeembeheer. Ook het beheer van de shop wordt een stuk eenvoudiger. Het aanmaken of aanpassen van een product uit uw webshop is een stuk makkelijker voor de gebruiker. Oorzaak hiervan is de sterk verbeterde lay-out.

6. CSS preprocessing

Developers kunnen hun CSS makkelijker uitbreiden en onderhouden met Magento 2 standaard preprocessing. De front-end ontwikkeling wordt versneld door het gebruik van een CSS preprocessor. Dit geldt vooral bij ingewikkelde thema’s. In Magento 2 wordt standaard gebruik gemaakt van Less als CSS preprocessor. Developers kunnen echter ook gebruikmaken van Sass of Compass

7. Nieuwe Visual Design Editor (VDE)

De Visual Design Editor biedt u als webshopeigenaar de mogelijkheid om gemakkelijk en geheel visueel met het gebruik van ‘drag and drop’ aanpassingen te doen aan thema’s binnen het CMS. Hierdoor bent u minder afhankelijk van uw webdeveloper.

8. Sneller

Magento2 kent een verbeterde snelheid. Enkele voorbeelden:

 • interface- elementen van modules worden geregeld door modules zelf. Hierdoor zijn de thema’s van Magento 2 stuk lichter en sneller.
 • snelheidswinst doordat de kern van Magento 2 werkt met minder en lichtere elementen;
 • standaard Varnish integratie – serverbelasting gaat hiermee omlaag – gemakkelijker gebruikmaken van Full Page Caching (is het kant en klaar klaarzetten van een pagina).

9. Magento UI Library

Magento 2 is voorzien van een flexibele front-end bibliotheek. Deze bevat vrijwel alle basiselementen uit Magento2 front-end. Deze elementen kunt u (uw ontwikkelaar) aanpassen naar eigen wensen.

Voorbeelden van deze aan te passen standaard interface elementen:

 • breadcrumbs;
 • dropdowns;
 • pop-ups;
 • tooltips;
 • buttons;
 • navigatie.

De flexibele front ent van de Magento UL library is een groot voordeel voor developers. Ze kunnen sneller een bestaand thema naar hun eigen hand zetten of nieuwe thema’s maken.

10. Geautomatiseerd testen

Volledig nieuw is het testingframework dat steeds populairder wordt. Ongeveer 2600 integraties, 7700 unittests, 100 JavaScript units en 100 statische testen zijn beschikbaar om de perfectormance van uw webshop te verbeteren. Developers kunnen ook hun eigen tests ontwikkelen om kans op succesvolle livegang te vergroten. De kans op fouten wordt zo sterk verminderd.

11. Overige verbeteringen

 • Sterk verbeterde API’s
 • Blijvende ondersteuning voor SOAP/REST
 • Betere calls. Nu in één call klaar, vroeger 3-4 calls
 • Conflictmanagement van extensies
 • Multi-level thema-oplossingen
 • Modulaire code
 • Winkelwagenverbeteringen
 • Geavanceerde gast check-out met automatische e-maildetectie
 • Eenvoudiger wijzigingen doorvoeren, dit betekent dat aanpassingen makkelijker te A/B testen zijn
 • Veel SEO mogelijkheden om uw webshop(s) optimaal vindbaar te maken:
  – Integratie van Google Analytics en Google Adwords (inclusief e-commerce tracking) – – Zoekmachine vriendelijke URL’s
  – Beheren van robots.txt
  – URL Rewrites
  – Canonical tags

Overwegingen om nog niet direct te upgraden

1. Magento 2 is voornamelijk een code-rewrite

Magento 1 is een groot en zwaar pakket. Dit wordt veroorzaakt door de complexe structuur en opbouw van de code. Magento2 pakt deze issues aan. Vanaf de basis wordt een nieuw pakket ontwikkeld waarin programmeurs makkelijker en efficiënter kunnen werken. Dat betekent dat er in het begin ook wat meer bugs in het systeem zullen zitten (maar dat was bij Magento 1 ook, en bij Magento 2 kijkt het al minder te zijn).

2. Geen nieuwe front-end toegevoegd

Met de release van Magento 2 komt er wel veel extra functionaliteit beschikbaar, maar er wordt geen nieuwe front- end toegevoegd. Er verandert voor jouw klant dus niks.

3. Modules nog niet allemaal compatibel met Magento 2

Met de duizenden modules die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn kunt u uw shop uitbreiden met handige functionaliteit onder meer op het gebied van logistiek, marketing en techniek. Deze modules zijn nog niet allemaal compatibel met Magento 2.

Ontwikkelaars hebben een groot deel van deze modules inmiddels geschikt gemaakt. Toch zal het zal nog even duren voordat alle modules compatibel zijn met de nieuwste Magento versie.

4. Nog niet alle koppelingen gereed

Magento is goed te koppelen aan externe pakketten en services. Denk hierbij aan financiële pakketten zoals King en Exact, maar ook aan POST NL voor de verzending. Al deze koppelingen zijn geschikt voor Magento 1.9, maar (nog) niet allemaal voor Magento 2. De King koppeling van Vicus is wel al voorbereid op Magento 2.

Voor Magento2 geldt inmiddels dat veel leveranciers hun koppelingen inmiddels opnieuw hebben ontwikkeld. Dit geldt echter niet voor alle leveranciers. Wilt u uw shop uitbreiden, dan is de vraag of dat momenteel snel en volgens uw wensen kan in Magento 2.

5. Nog 2 jaar support op Magento 1.9

Magento 1.9 wordt nog 2 jaar (tot 2018) ondersteund. Veiligheidsissues worden nog steeds opgelost en vrijgegeven. Ook verbeteringen en kleinere updates worden vrijgegeven. Dit zorgt ervoor dat uw shop up – to date en veilig is. Overigens kan Vicus ook daarna nog Magento 1 webshops ondersteunen. Er is dus geen reden voor paniek.

Vicus Advies: geleidelijk upgraden naar Magento 2

Magento2 is onder meer sneller, veiliger, gestructureerder, gebruiksvriendelijker en robuuster dan Magento 1. Ook zijn veel extensies en koppelingen met externe pakketten inmiddels geschikt gemaakt voor Magento2. Magento 2 betekent dan ook een positieve stimulans voor uw webshop en uw e-commerce!

Vicus fan van Magento 2

Vicus is fan van Magento 2. Wij zijn inmiddels gestart met de uitrol van de eerste Magento 2 webshops. Toch adviseren we bestaande klanten goed de tijd te nemen en niet direct over te stappen. Nog niet alle extensies en koppelingen zijn immers ontwikkeld en ook is er nog weinig bekend over eventuele ‘kinderziektes’ die na de livegang komen kijken.

We begeleiden onze klanten daarom stapsgewijs met een roadmap naar Magento2. Tot die tijd bent u nog steeds verzekerd van een goed werkende en veilige Magento 1.9 webshop.

Over Vicus en Magento

Vicus is een van de allereerste Magento webshop bouwers van Nederland. Sinds 2007 ondersteunt Vicus Magento. Daarmee kan de organisatie zich met recht Magento expert noemen.

Bij Vicus bent u aan het juiste adres voor een (meertalige) Magento webshop. Ook helpen onze Magento medewerkers u graag bij de overstap naar Magento 2.

Meer weten? Neem contact op met Vicus via 033 461 1196 of stuur een e-mail naar sales.vicus.nl.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden