Magento 2 Community versus Enterprise editie

Op vrijdag 21 oktober 2016 werd de tweede editie van het Magento 2 seminar in Utrecht gehouden. Het event dat werd georganiseerd door Magento, Dutchento en Yireo trok ruim tweehonderd bezoekers. Ontwikkelaars, technische mensen en uiteraard webwinkeliers zelf lieten zich informeren over de stand van zaken rondom Magento2.

Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Onder meer of en waarin Magento2 beter is dan Magento 1, maar ook de verschillen tussen Magento 2 Community (CE) en de Enterprise versie (EE). Voortbouwend op de vorige blog waarin ik met name de verschillen tussen Magento 1 en 2 belichtte, behandel ik in deze blog met name de verschillen tussen  de Magento2 Community Editie en de Enterprise editie.

Magento 2 beter dan Magento 1?

Tijdens het seminar werd er een update gegeven van de voordelen en verbeteringen van Magento 2 ten opzichte van Magento 1. Enkele belangrijke voordelen zijn:

  • Betere extensie kwaliteit– Magento 2 past meer het Apple Model toe. Eerst worden extensies gekeurd, dan pas gepubliceerd. De kwaliteit is beter, maar extensies worden vermoedelijk iets duurder (Magento vraagt, net als Apple, provisie over de verkochte modules).
  • Handiger productbeheer met name bij attributen.
  • Makkelijker en sneller updaten. De praktijk zal uitwijzen of dit inderdaad het geval is.

Roadmap Magento 2

De roadmap van Magento2 was al vrij helder, maar wordt nog herzien. Er bleven namelijk veel bugs open en er werd relatief veel tijd besteed aan de ontwikkeling van het core product in plaats van het oplossen van fouten.

Recent heeft Magento tientallen ontwikkelaars overgezet van de ontwikkeling naar het bugfix team. Er is nu meer focus op het stabiliseren van de basiscode in plaats van het toevoegen van nieuwe functionaliteit.

Magento 2 Enterprise versie Community Editie

EE – Enterprise Editie – is betaalde versie
CE – Community Editie – is gratis versie

De B2B Editie (EE) is nu een alpha versie. Deze bevat o.a.

 • Offertes.
 • B2B klanten met super users – meerdere bestellers, rollen en rechten inclusief autorisaties, kunnen vanuit hetzelfde bedrijf bestellen.
 • Klantspecifieke prijzen.
 • Analytics (CE/EE) rj matrix – deze nieuwe feature gaat de standaard grafieken en rapporten vervangen. In de CE komt een basisversie die met aanvullende (betaalde) abonnementen kan worden uitgebreid.
 • Blogmodule (EE).
 • Staging en preview (EE 2.1) – Je kunt dus al vooraf acties inplannen bijvoorbeeld nu al de producten en actieprijzen voor de kerstperiode.

Opmerkelijke conclusie is dat de Community Editie in de basis zal werken maar uitgekleed zal zijn. Veel nieuwe functies worden alleen voor de Enterprise Editie ontwikkeld. Dat hoeft voor kleinere merchants geen probleem te zijn. Er blijven immers voldoende extensiebouwers die zullen zorgen voor aanvullende functionaliteit in de Community Editie.

Vicus en Magento 2

Vicus begeleidt haar klanten middels een roadmap naar Magento 2. Vicus is een van de allereerste Magento bouwers. De organisatie heeft sinds 2007 meer dan 150 webshops gerealiseerd.

Lees meer over Vicus en Magento 2 in de blog Magento2: positieve impuls voor uw organisatie  en de blog Magento2: wel of niet overstappen? Meer informatie: 033 461 1196 of sales@vicus.nl

Lees ook het nieuwsbericht over het recente Magento2 seminar.: Magento 2 migratie kan nog jaren duren

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden