Maak je Magento webshop sneller

Snelheid van je Magento webshop is van vele factoren afhankelijk. Laat Vicus jouw webshop sneller maken!
EvoSwitch-Datacenter-compilatie_foto

Snelheid is van veel factoren afhankelijk. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende:

Plaats en tijd

Het maakt veel uit hoe en wanneer de meting wordt verricht. Desktop/mobiel de manier van verbinding, drukte op net, drukte op de site, welke pagina, voor de inlog of na de inlog, first view (met zonder pop-up) of herhaalbezoek. De site kan op het ene moment supersnel zijn en 5 minuten later bloedlangzaam.

Content (afbeeldingen)

Met name de kwaliteit en type van de afbeeldingen speelt hier een rol. Optimaal zijn afbeeldingen in WEBP formaat, maar helaas is dat nog geen standaard Magento. Ook bestaande afbeeldingen kunnen vaak geoptimaliseerd worden (m.n. de niet-product foto’s).

Third party code

Meestal signaleert Google dat haar eigen third party code de website hinderlijk vertraagd. Daar doe je niet veel aan. Daarnaast worden er vaak extra scripts en afbeeldingen (pixels) ingeladen door allerhande plug-ins die de site vertragen. Zelfs als plug-ins uit staan. Vooral sociale media plugins, webanalytics, en keurmerken staan hierom bekend.

CDN inzetten

Een Content Delivery Network (CDN) inzetten (wij werken dan met Cloudflare) heeft het voordeel dat content die sporadisch wijzigt (bv afbeeldingen en javascripts) door servers van Cloudflare worden geleverd. Die staan doorgaans dichter bij de klant en verdelen tevens het aanleveren van data aan de klant over meerdere servers. Cloudflare kan alleen leveren wat voor de inlog beschikbaar is op de site.

  • Lees via deze link meer over wat een cdn voor jouw site kan betekenen

Page Caching

Complete pagina’s in de cache opnemen maakt de site ook sneller voorde bezoeker. Het toepassen van een cache stelt wel hogere eisen aan de server en vraagt het inzetten van een cache-warmer.

Zwaarder platform

De site draaien op een eigen server (zogenaamde Virtuele Private Server – VPS) of vanuit een shared hosting maakt ook verschil omdat bij een eigen server dan de totale server niet verdeeld hoeft te worden over meerdere klanten/webshops en de capaciteit van de server dus helemaal voor jouw webshop ter beschikking staat. Tevens kan de eigen VPS dan voor jouw situatie optimaal worden geconfigureerd.

Koppelingen (bv Exact)

Wat vaak speelt is dat koppelingen (bv Exact) continu tegen de shop staan te ‘praten’. Het aanbrengen van wijzigingen is een doorlopend proces. Dat vergroot de belasting van de site aanzienlijk afhankelijk van de aard en hoeveelheid mutaties die het gekoppelde systeem doorstuurt. Als je gebruik maakt van een intelligente koppeling op basis van onze VOSBA middleware dan heb je daar minder snel last van.

Plug-ins

Daarnaast zijn er meerdere Magento specifieke optimalisatie plugins beschikbaar. Het netto effect daarvan is niet altijd even goed voorspelbaar. Evenmin zijn conflicten met andere plugins en maatwerk voorspelbaar.

Wil jij je Magento webshop sneller laten draaien? Neem dan contact op met Vicus!

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen