Veilig computergebruik, acht tips

In de blogreeks 'Cybercriminaliteit, security en privacy' heb ik geprobeerd jullie mee te nemen in de wereld van de online criminaliteit. Deze wereld is voor veel organisaties, maar ook voor veel particulieren nog relatief onbekend. Door recente grootschalige cyberaanvallen in Nederland en andere landen worden we ook als burgers echter steeds vaker met cybercriminaliteit geconfronteerd.
Cybercrime voorkomen met veilig computergebruik

Het laatste halfjaar is er een kentering gaande. Zowel het bedrijfsleven, maar ook particulieren nemen beveiliging steeds serieuzer. In deel 7, tevens het laatste deel van deze blogreeks, geven we zowel bedrijven als particulieren enkele tips ten aanzien van veilig computergebruik.

10 miljard euro schade door cybercrime

Cybercriminaliteit kost Nederlandse organisaties tien miljard euro per jaar. De economische schade veroorzaakt door cybercrime is het grootst in de publieke sector (2,4 miljoen euro). Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte.

De meestvoorkomende cyberdreigingen zijn volgens de analisten van Deloitte: onderbreking van de operationele continuïteit (41 procent), derde- partij- en privacy gerelateerde informatie (19 procent), verminderde betrouwbaarheid (18 procent), verlies van intellectueel eigendom (12 procent) en verlies van strategische informatie (9 procent).

Voorkom cybercrime door veilig computergebruik

Als organisatie kan je cybercriminaliteit tegengaan en schade voorkomen door onder meer veilig computergebruik. Hieronder tref je een aantal tips die we jou willen meegeven voor veilig gebruik van e-mail en internet in het algemeen.

E-mailberichten, SPAM en veilige afzenders

Voeg elke bij jou bekend e-mailadres toe aan jouw lijst met contactpersonen en met in jouw ogen ‘veilige’ afzenders. Dit voorkomt dat belangrijke e-mail bij je binnenkomst als ‘SPAM’ of ‘ongewenste e-mail’.

Recente versie browser

Gebruik een recente versie van jouw browser. Stel je beveiligingsniveau in op ‘normaal’. Je kunt kiezen uit vijf internetbrowsers te weten Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Google Chrome en Apple Safari. (Bron: http://www.alleinternetbrowsers.nl/). Een up-to-date internetbrowser stelt je in staat snel en belangrijker nog
veilig te internetten. De laatste versies van alle internetbrowsers kunt u gratis downloaden.

Installatie van firewall en antivirus

Een firewall controleert het inkomende en uitgaande internetverkeer. Bij verdacht verkeer krijg je direct een waarschuwing. Daardoor hebben hackers geen toegang tot jouw pc.

Geen vertrouwelijke informatie bewaren

Bewaar geen vertrouwelijke informatie op uw PC. Maak bijvoorbeeld geen document waarin je jouw wachtwoorden opslaat. Zorg er bovendien voor dat je geen gebruik maakt van de functie ‘wachtwoord onthouden’.

Cookies

Via de internetopties in jouw browser kun je in de browserhistorie ‘cache’ en ‘cookies’ verwijderen. Erg handig als je per ongeluk op een andere computer gekozen hebt voor de functie ‘wachtwoord onthouden’. Zo voorkom je dat mensen die de computer gebruiken eenvoudig in kunnen loggen met jouw gegevens.

Installeer vtiger Security Module plug-in

Gebruik je al de vtiger Security Module? Met deze module kun je zelf instellen binnen welke periode je geforceerd wordt een nieuw wachtwoord in te stellen. Door deze ‘verplichte’ wachtwoordwijziging binnen het vtiger CRM-systeem zijn al jouw klant-, marketing- en verkoopgegevens beter beveiligd. Meer informatie

Dit zijn slechts enkele tips voor veiliger computergebruik. Maar door deze tips concreet uit te voeren verklein je het slachtoffer te worden van hackers en andere cybercrimelen.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen