Cybercriminaliteit – Holland strikes back

Aanvallen wordt steeds makkelijker, vooral omdat de technologie toegankelijker wordt, maar ook omdat gebruikers zich niet realiseren wat er gaande is. 11% klikt op een phishing e-mail, 15% daarvan binnen een uur. Dat betekent dat een kwaadwillende binnen een uur beet heeft en aan de slag kan met de verkregen informatie. Veel aanvallen worden gedaan op ondernemers en particulieren die beveiliging negeren. Vaak denkt men dat het wel mee zal vallen of dat de beveiliging volledig op orde is. In de praktijk heeft elke beveiliging zwakke punten.
Cybercriminaliteit: goede internationale samenwerking is belangrijk

Aanpak cybercrime internationaal georganiseerd

Alleen met internationale samenwerking kunnen de daders worden gepakt.  Daarom werken landen samen in de cybercrime afdelingen van Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), Europol en Interpol.

Nederland werkt actief mee in deze internationale samenwerkingsverbanden die grotendeels zelfs in Den Haag gevestigd zijn. Lokaal kennen wij dan ook nog de Dutch National High Tech Crime Unit (NHTCU) van het Korps Landelijke Politiediensten, Joint Sigint Cyber Unit (JSCU ) van de AIVD en het Nationaal Cyber Security Center (NCSC).
Specialisten van de JSCU helpen in het kader van de Nationale Cyber Security Strategie ook om het Nederlandse internet veilig te houden.

Nederland is een internationale speler op het gebied van internet infrastructuur en is daarmee ook een aantrekkelijk doelwit van cyberaanvallen. Gelukkig is Nederland ook zeer actief op het gebied van IT-innovatie en weten de online sector, het bedrijfsleven en de overheid zich steeds beter te weren tegen cybermisdaad. In oktober was er bijvoorbeeld een bijeenkomst onder de naam “Holland Strikes Back” waarin volop aandacht was voor de gevolgen van en de oplossingen voor de opvallendste cybersecurity incidenten van de laatste jaren. Dit evenement is onderdeel van Alert Online, de landelijke awareness campagne voor cybersecurity van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

India, China en Rusland komen qua technologie op dit vlak beperkt mee. De internationale samenwerking met deze landen is groeiende, maar ook het vertrouwen moet nog verder worden opgebouwd.

Rol van de US Secret service

In de US was oktober uitgeroepen tot de National Cyber Security Awareness Month 2015 . De US Secret service is gestart in 1906, bijna 150 jaar geleden. Doel was het waarborgen van het financieel verkeer. Dat was hard nodig want 60% van het geld was vals (tegenwoordig nog circa  1%). Het opsporen van valsmunters werkte prima. Echter in 1984 werd de focus gelegd op creditcardfraude. In 1998 kwam daar identiteitsdiefstal bij en in 2001 de USA PATRIOT Act (Public Law 107-56) of voluit de Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act.

De US Secret Service heeft momenteel twee hoofdtaken: het waarborgen van de integriteit van het financiële systeem en het beschermen van wereldleiders. Vandaar dat zij dus een belangrijke rol speelt in de internationale samenwerking; ook met Nederland.

Daders van cybercriminaliteit aanpakken

Meestal lukt het wel om de daders van cybercriminaliteit te vinden, zeker als alle partijen internationaal goed samenwerken. Probleem is echter dat de hackers vaak in een land verkeren waar ze ongrijpbaar zijn vanwege het ontbreken van benodigde internationale verdragen. Dan is het afwachten totdat de daders gaan reizen. Vaak doen ze dat wel omdat ze zoveel verdienen met hun criminele activiteiten dat ze geen idee hebben wat ze met dat geld moeten doen. Grote steden zoals Amsterdam zijn dan een populaire bestemming.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen