Succesvol webwinkels en CRM integreren via VOSBA

koppeling-magento_vtiger_logo_360x188

We zijn lekker bezig. We integreren maar door. Nadat we  in de afgelopen jaren Zen Cart aan Kassa’s, Navision, King, Cash, Papyrus en nog een paar pakketten hebben gekoppeld zijn we het zelfde aan het doen met het e-commerce platform van Magento. Vicus krijgt met VOSBA steeds meer credits nu we steeds maar weer bewijzen dat de koppelingen stabieler blijken te zijn dan die van onze concurrentie.

Ik weet nog een klanttevredenheisonderzoek in 2009 waarbij niemand wist wat VOSBA was terwijl er destijds meer dan 10 klanten hun kritische bedrijfsprocessen aan het systeem hadden toevertrouwd. Waarom niemand het kent? Omdat men er geen klachten over heeft!

De koppeling tussen webshop en het ERP wordt ingericht vanuit de visie dat de twee systemen niet rechtstreeks met elkaar worden verbonden (Zogenaamde asynchrone communicatie). Er wordt hierbij uit veiligheidsoverwegingen gebruik gemaakt van een ‘buffer’. XML bestanden of SOAP berichten worden door het ene systeem via VOSBA op een separate server geplaatst alwaar VOSBA er zorg voor draagt dat het  andere systeem het bericht oppakt en verwerkt. De bewakingsinterval is instelbaar, meestal is 10 minuten een prima interval.

Naast de technische stabiliteit is ook de aanpak van Vicus soms even wennen. Geen big bang scenario’s, maar stap voor stap.

Meestal wordt dan ook de koppeling in fasen gerealiseerd. Bij webwinkels (Magento, Zen Cart) vaak in andere volgorde dan bijvoorbeeld bij ERP (SQL-Ledeger, King, Navision) en CRM systemen (vtiger CRM).

In de eerste fase van een webshop is vooral behoefte aan het vullen van de webwinkel met producten die vaak al in het back-office systeem zijn opgenomen. Denk aan

  • Voorraden van King of Navision naar Zen Cart of Magento
  • Categorieën van Navision of King naar Magento of Zen Cart

Productinformatie b2c van Navision naar Magento (b2b prijsafspraken of prijsdifferentiatie wordt in de basismodule niet ondersteund, daarvoor is aanvullende module productinformatie b2b nodig)

  • Verkooporders van Magento naar Navision

Vicus verzorgt het importproces van categorieën, producten en voorraad in de webshop en het export proces de verkooporders uit de webshop haalt.

Pas automatiseren wat helder is

We volgen het principe dat we pas automatiseren wat de klant begrijpt en alleen dat waar het rendeert. Dat betekend dat wij vaak adviseren om processen eerst handmatig uit te voeren en ze dan pas te automatiseren. Zo ontstaat een goed begrip aan de klantkant en kunnen we beter samen bepalen hoe de automatisering in te richten. Dat komt alleen maar ten gunste van de kwaliteit van het uiteindelijke resulterende proces.

Synchroniseren van klanten

Het onderdeel klanten synchronisatie wordt juist daarom in eerste instantie pragmatisch opgepakt (eenzijdig, orders bevatten de klantinformatie zodat aan Navision of King zijde kan worden beoordeeld of het een bestaande of nieuwe klant betreft. In een later stadium kan een volledige uitwisseling van klantgegevens worden geïmplementeerd.

VOSBA als motor

Aangeboden gegevens worden geïmporteerd en geëxporteerd via daarvoor bestemde objecten in het VOSBA framework. De import voor een standaard Magento (of Zen Cart) implementatie van Productcategorieën en Producten is hierin reeds gerealiseerd, tevens zijn er basisvoorzieningen voor import (Productcategorieën, producten, voorraad) vanuit en export (Verkooporders) naar diverse ERP systemen. Hierdoor is de ontwikkeltijd voor dergelijke import/export functies gunstiger dan bij een complete maatwerkoplossing.

Goedkoper met standaardoplossing

Met deze standaardmodules kunnen producten en categorieën en de voorraadstand van producten worden geïmporteerd. De prijzen van deze standaard modules zijn gebaseerd op het volledig gebruiken van de hiervoor door ons opgestelde specificaties. Dat houdt in dat het door het ERP / POS systeem van de opdrachtgever aan te leveren XML bestand de gespecificeerde elementen bevat en dat deze op een door Opdrachtgever aangegeven ftp (sftp tegen meerprijs) locatie wordt geplaatst en daar door Vicus kunnen worden opgehaald.

Flexibeler voor maatwerk

En dan komt het mooie, het VOSBA framework is volledig objectgeöriënteerd opgezet. Alle objecten kunnen worden uitgebreid met maatwerk zodat het import/export proces ook nog verder op uw situatie kan worden aangepast zonder de kerncode van het VOSBA framework aan te passen. Er wordt dan een klantspecifieke add-on gemaakt waar de eigen logica in onder wordt gebracht.

Klink het allemaal wat technisch? neem dat gerust contact met mij op voor een whitepaper in eenvoudige en heldere taal.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen