Het internet bestaat 50 jaar. Hoe het allemaal begon.

Vandaag, 29 oktober, is het internet jarig. Hiep hiep! Op deze dag in 1969 hadden twee computers voor het eerst contact via wat we later het internet zouden noemen. Het internet is daarmee al 50 jaar oud.
Het internet bestaat 50 jaar. Hoe het allemaal begon.

Semi-Automatic Ground Environment (Sage)

Sage werd in de jaren 50 in de USA ontwikkeld als verdediging tegen aanvallen met bommenwerpers. 23 locaties werden via telefoonlijnen verbonden. Tegen de tijd dat het af was bleek deze oplossing overbodig.

In 1957 lanceert Rusland de Spoetnik

De Spoetnik (bron: Wikipedia)

De Amerikanen vonden dat ze daarmee hun voorsprong kwijt waren en richtte de Advanced Research Projects Agency (ARPA) op. (D)ARPA moest zorgen voor betere verbinding van universiteiten die voor defensie werkte.

ARPAnet opgericht in 1969

12 september 1969 verbond de Universiteit van Californië te Los Angeles (UCLA) de eerste twee machines (UCLA en Stanford-universiteit in Palo Alto) met ARPAnet. Vervolgens werd op 29 oktober 1969 de eerste boodschap tussen de twee knooppunten uitgewisseld.

Openstelling van ARPAnet

In 1971 werd de eerste email verzonden, daarmee werd ook het @-teken geïntroduceerd. Inmiddels zijn er 24 hosts met het ARPAnet verbonden o.a. Pentagon, National Science Foundation en de NASA.

In 1974 word het Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP).

De eerste spam in 1978

Het advertentiebericht belande in alle 400 mailboxen. De dader werd opgespoord.

Vicus directeur Luuk Roovers schrijft zijn eerste computerprogramma in 1978

Nederland aangesloten op ‘het internet’

Officieel aansluitingsbericht aan CWI in 1998

Bij de lancering van Eunet (1982:) kwam er internet in Europa. Amsterdam was daarbij het belangrijkste knooppunt. Het Nederlandse deel wordt NLnet genoemd.

Internet bestaat inmiddels uit 1.000 hosts.  Pas in 1988 wordt het Nederland Centrum voor Wiskunde en Informatica aangesloten op NSFnet = ‘het internet’. Tot dan toe een puur tekst georiënteerde oplossing.

Eerste laptop kwam uit in 1982

De eerste laptop in de wereld had een moderne vorm en was de 16-bit Dulmont Magnum, ontworpen door David Irwin and John Blair of Dulmison in 1979–80 en uitgebracht in 1982. Ingesloten in een magnesiumbehuizing introduceerde het nu bekende clamshell-ontwerp, waarin het platte scherm werd gevouwen tegen het toetsenbord om te sluiten.

16-bit Grid Compass 1101
Dulmont Magnum Kookaburra Laptop in de Waarde van $8,000 USD en 4.8KG!

De eerste Windows versie kwam uit in 1985

Windows 1.0 werd uitgebracht op 20 november 1985 als de eerste versie van de Microsoft Windows op de markt.

De eerste Windows versie van Microsoft
Microsoft. – Brochure gescanned door Swtpc6800, Michael Holley

Opkomst van websites en shops

Met het ontwikkelen van het HTML hypertextsysteem startte het begin van het World Wide Web. Vanaf 1993 (met de ontwikkeling van de webbrowser Mosaic) volgt er een exponentiële groei zodra webpagina’s gemaakt kunnen worden en onderling kunnen worden gelinkt.

Eerste internetpagina 50 jaar geleden
De eerste internetpagina 50 jaar geleden

Vanaf 1994 wordt het pas echt leuk. De eerste online-winkels komen online. Sky is the limit, waarmee eind jaren 90 ook de internetzeepbel knapt en de aandelenmarkt instort.

In de periode 1994 tot 1999 wordt de smartcard ontwikkeld en vanaf 1999 kunnen we internetbankieren.

De eerste webbrowsers in 1990

De eerste webbrowser, WorldWideWeb, werd in 1990 ontwikkeld door Tim Berners-Lee voor de NeXT-computer. Deze webbrowser werd in mei 1991 uitgebracht. kort daarna kwamen Microsoft en Netscape op de markt en toen startte de hele online wereld.

Windows en Unix gebruikers statistieken
Windows en Unix Gebruikers Statistieken

De eerste webwinkels in Nederland 1999

In 1999 startte Bol.com als online boekenwinkel. Bol.com is nu de grootste online webwinkel van Nederland. Coolblue start als MP3man.nl, PDAshop.nl en Laptopshop.nl.

In 2010 kwam Zalando op de Nederlandse markt. In dat zelfde jaar vindt tevens de 100 miljoenste iDEAL-transactie plaats. Volgens het CBS telde Nederland op 1 januari 2010 7.100 webwinkels. In 2012 waren dit er al 16.400. Deze getallen worden steeds hoger en meer omzet elke jaar.

Online omzet in miljoenen euros
Omzet in mln euros

Smartphones maakt internet mobiel

Nokia 9210 communicator in 2001 met kleuren scherm

Met in 1996 de Nokia 9000 Communicator en in 1999 de populaire BlackBerry stijgt ook de behoefte om de mobiele toestellen aan te sluiten om het internet. Eerst voor email maar al heel snel ook om over het internet te surfen.

In 1997 verschijnen ook populaire PDA’s zoals de Psion 5, de Palm 3 die via een los kabeltje aan de mobiele telefoon gekoppeld kunnen worden. Het telefoontoestel van HTC heeft een ingebouwd uitschuifbaar toetsenbord.

IBM lanceert eerste smartwatch

Peble introduceerde in 2012 de eerste smartwatch (Peble is inmiddels overgenomen door Fitbit, en vandaag stond in het nieuws dat Google in de race is om Fitbit over te nemen).

Daarna volgen in rap tempo veel concurrenten met ‘slimme’ horloges die vaak via blue-tooth met de mobiele telefoon verbonden zijn. Apple komt in 2015 met haar eerste versie van de Apple Watch.

Wat gebeurt er nu en in de toekomst?

Wij voorzien de volgende belangrijke ontwikkelingen:

 • Voice search – zoeken en kopen met je stem
 • Nieuwe betalingsmogelijkheden – o.a. met smartwatch en digitale valuta
 • Platformisering en marketplaces – meer verkoop via platformen (voor bol.com nu al bijna helft van hun omzet).
 • Ontwikkeling van logistieke dienstverlening
 • Integratie TV / internet stations
 • Big data leidt tot profilering en personalisering en daarmee een gepaste online customer exeprience, maar ook meer risico op fraude.
 • Bedrijven krijgen meer macht dan overheden – met zijn weerslag op privacy maar geeft ook meer internationale mogelijkheden

Wil jij ook een webshop beginnen en online verkopen? Neem dan contact op met Vicus voor een gratis offerte.

Het internet bestaat 50 jaar. Hoe het allemaal begon.
Het internet bestaat 50 jaar. Hoe het allemaal begon.
1 Comment
  • Avatarwebsite
  • 13 juli 2021

  I’d like to thank you for the efforts you have put in penning
  this site. I am hoping to view the same high-grade content by you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now 😉

Comments are closed.

Ook interessant

geen berichten gevonden