LibreOffice nek aan nek met OpenOffice.org

logo LibreOffice

Sinds Oracle in 2010 OpenOffice.org heeft overgenomen is de doorontwikkeling nu en dan wat traag en worden actuele ontwikkelingen nog maar sporadisch toegepast. Daarom hebben een forst aantal ontwikkelaars het heft in eigen hand genomen onder de vleugels van de Document Foundation en zijn gestart met LibreOffice.

Functioneel in eerste instantie hetzelfde en beiden ondersteunen het ODF bestandsformaat. Je kunt dus OpenOffice.org en LibreOffice voorlopig rustig naast elkaar gebruiken volgens Cor Nouws van Nou&Off.

LibreOffice is een project dat uit ontevredenheid over het open source-beleid van Oracle (de nieuwe eigenaar van OpenOffice.org) is ontstaan. Een aantal ontwikkelaars is een afsplitsing van OpenOffice.org begonnen onder de vleugels van de Document Foundation, die geheel zelfstandig een kantoorpakket moet uitbrengen.

De vraag wie als eerste versie 3.3 van zijn kantoorpakket uit zou brengen is nu beantwoord: Libre Office is eerder dan Oracle met OpenOffice.org. Veel vernieuwingen zijn ook te vinden in OpenOffice.org 3.3 dat gepland staat voor 28 januari, maar Libre Office heeft ook eigen nieuwe functies toegevoegd.

Met name Novell en RedHat – die net als bijvoorbeeld Google en Canonical van Ubuntu deelnemen aan Libre Office – hebben veel nieuwe functionaliteit ingebracht. De ontwikkelaars stellen dat ‘LibreOffice 3.3 also incorporates all the new features of OpenOffice.org 3.3’.

De exclusieve meerwaarde van Libre Office zit bij deze uitgave in veel nieuwe filters om onder andere Microsoft Works, Lotus Word Pro en WordPerfect documenten te kunnen importeren. Ook SVG-afbeeldingen kunnen nu in Libre Office Draw worden geïmporteerd.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden