De nieuwsbrief: van inbox naar conversie

Wat is nu precies de toegevoegde waarde van een nieuwsbrief? En moet je er eentje versturen als je geen webshop hebt? We helpen je met het antwoord in deze blog!
Blog nieuwsbrief

In de dynamische wereld van digitale marketing is het versturen van nieuwsbrieven nog steeds een krachtige strategie om direct met je doelgroep te communiceren. Een goede nieuwsbrief kan dus het verschil maken voor je webshop. Je vergroot je online aanwezigheid en je bouwt een relatie op met je (potentiële) klant.

Heb je geen webshop? Ook dan loont het om een nieuwsbrief te versturen. Door waardevolle en relevante content te delen demonstreer je de expertise die je in huis hebt. Video`s, blogs en whitepapers kun je onder de aandacht brengen van de ontvanger. Het bouwt vertrouwen en een community op rondom je merk of branche.

Binnen het Vtiger CRM systeem zijn er veel mogelijkheden om je nieuwsbrief optimaal in te zetten. Met de standaard opties kun je al goed uit de voeten. Daarnaast is het mogelijk de functionaliteiten voor uitgaande mail uit te breiden. In deze blog duiken we dieper in op de voordelen en uitdagingen van nieuwsbriefcampagnes, en ontdekken we hoe je deze effectief kunt inzetten om je doelen te bereiken. Optimaliseren en automatiseren zijn woorden die niet weg te denken zijn in dit proces.

De voor- en nadelen op een rij

Een nieuwsbrief kan je veel brengen, maar het heeft ook een aantal kanttekeningen. Het versturen van een nieuwsbrief levert onder andere data op wat je weer kunt gebruiken voor een volgende campagne. Waar wordt veel op geklikt? Is er meer verkeer op je website na het versturen van een nieuwsbrief? Daar kun je wat mee. Aan de andere kant kost het tijd om een goede nieuwsbrief te maken. En is dat dan in verhouding met wat het oplevert?

Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen genoemd:

Voordelen:

 1. Directe Communicatie: Nieuwsbrieven stellen je in staat om direct met je doelgroep te communiceren. Je bereikt mensen rechtstreeks in hun inbox, wat persoonlijker kan aanvoelen dan andere vormen van communicatie.
 2. Klantenbinding: Door regelmatig waardevolle inhoud te delen, kun je de betrokkenheid van je lezers vergroten. Dit kan resulteren in een sterkere relatie tussen jouw merk en je doelgroep.
 3. Traffic Genereren: Nieuwsbrieven kunnen een effectieve manier zijn om verkeer naar je website of andere online platforms te leiden. Je kunt links opnemen naar nieuwe blogposts, producten of speciale aanbiedingen.
 4. Segmentatie: Je kunt nieuwsbrieven segmenteren op basis van interesses, demografie of gedrag. Dit stelt je in staat om gerichtere content te leveren aan verschillende groepen binnen je doelgroep.
 5. Meetbare Resultaten: Met e-mailmarketingtools kun je de prestaties van je nieuwsbrieven volgen, zoals open rates, click-through rates en conversies. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van je campagnes te meten en aan te passen.

Nadelen:

 1. Spam Risico: Er bestaat altijd het risico dat je nieuwsbrief als spam wordt gemarkeerd, vooral als je niet voldoet aan anti-spamregelgeving. Dit kan de reputatie van je merk schaden en de bezorgbaarheid van je e-mails verminderen.
 2. Overweldigende Inboxes: Mensen ontvangen vaak veel e-mails, waardoor het moeilijk kan zijn om op te vallen in overvolle inboxen. Het is belangrijk om boeiende onderwerpregels en relevante inhoud te hebben om de aandacht van lezers te trekken.
 3. Tijdsintensief: Het creëren van kwalitatieve nieuwsbrieven kan tijdrovend zijn. Van het schrijven van content tot het ontwerpen van aantrekkelijke lay-outs, het vereist planning en inzet.
 4. Opt-out Risico: Mensen kunnen zich gemakkelijk afmelden voor nieuwsbrieven. Als je niet consistent waardevolle content levert, loop je het risico dat mensen zich afmelden, wat de omvang van je mailinglijst kan verminderen. Denk er wel aan dat je hier geen gekke dingen mee kunt doen. De wet schrijft regels voor met betrekking tot het kunnen uitschrijven.
 5. Technische Uitdagingen: Er kunnen technische uitdagingen zijn, zoals compatibiliteitsproblemen met verschillende e-mailclients of problemen met de weergave van de nieuwsbrief op verschillende apparaten.

Optimaliseren

Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door te optimaliseren. Binnen het Vtiger CRM systeem is er de mogelijkheid om modules uit de E-mail Marketing Automation Suite toe te voegen.

Zo kun je bijvoorbeeld met de module E-mail marketing trackingreportage voor Vtiger CRM direct een beter inzicht krijgen in de resultaten van je e-mail campagne. Bekijk hoe vaak de mail is geopend, wie er welke link klikte en wie zich heeft uitgeschreven.

Met meer van dit soort tools krijg je een optimaal inzicht in de resultaten van je mailcampagnes. Je weet wat werkt, maar misschien belangrijker: je weet wat niet werkt. Zo kun je gericht aan de slag.

Automatiseren

In de beginfase van je bedrijf doe je een heleboel zelf en handmatig. Uiteindelijk beland je op een punt dat dit niet meer wenselijk is. Automatiseren biedt hierin uitkomst en binnen Vtiger CRM is biedt de module E-mail drip-campagnes uitkomst.

Een zogenaamde druppelcampagne is een vooraf ingestelde reeks van e-mails die worden verzonden, aangepast op de trigger. Denk aan bijvoorbeeld een welkomst mail wanneer de klant een account heeft aangemaakt of een korting toesturen als de klant jarig is.

Je bepaalt zelf wat de trigger is en hoeveel mails er verzonden gaan worden. Nieuwe abonnees kunnen worden toegevoegd aan de lopende campagne. Daarnaast laat het de resultaten zien in het dashboard. Ook hier kun je dus weer zien of het gewenste resultaat wordt behaald of waar de knelpunten zitten.

Content is key

Het maakt niet uit hoe goed je alles technisch hebt geregeld en ingesteld, als de inhoud niet aantrekkelijk genoeg is zul je geen conversie zien. Mensen zullen zich uitschrijven en die krijg je niet zo gemakkelijk meer terug. Daarom hebben we hier nog een aantal tips voor je:

 1. Kies een pakkende onderwerpregel: Trek de aandacht van je lezers met een boeiende onderwerpregel die nieuwsgierig maakt naar de inhoud van de nieuwsbrief.
 2. Focus op de toegevoegde waarde: Benadruk de voordelen en waarde van je producten. Laat de lezers zien hoe jouw producten hun leven kunnen verbeteren.
 3. Gebruik aantrekkelijke visuals: Beeldmateriaal spreekt vaak meer dan woorden. Voeg aantrekkelijke afbeeldingen toe van je producten om de aandacht te trekken.
 4. Houd het beknopt: Houd je boodschap kort en krachtig. Lezers hebben vaak weinig tijd, dus zorg voor een duidelijke en snelle communicatie.
 5. Vertel een verhaal: Creëer een verhaal rondom je producten. Mensen voelen zich vaak meer verbonden met een verhaal dan met droge feiten. Deel ook waardevolle informatie of tips die relevant zijn voor je doelgroep. Hierdoor blijven lezers geïnteresseerd en betrokken.
 6. Benadruk tijdelijke aanbiedingen: Creëer een gevoel van urgentie door tijdelijke aanbiedingen te benadrukken. Laat lezers weten dat ze een kans missen als ze niet snel handelen.
 7. Voeg klantrecensies toe: Positieve ervaringen van andere klanten kunnen het vertrouwen vergroten. Plaats enkele korte en overtuigende klantrecensies in je nieuwsbrief.
 8. Geef exclusieve toegang: Bied je nieuwsbriefabonnees exclusieve toegang tot speciale aanbiedingen, kortingen of nieuwe productlanceringen.

Het blijft natuurlijk belangrijk om de techniek op orde te hebben. Ook hier hebben we een aantal tips voor:

 1. Optimaliseer voor mobiel: Veel mensen lezen nieuwsbrieven op hun mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je nieuwsbrief goed leesbaar en visueel aantrekkelijk is op verschillende schermformaten.
 2. Personaliseer de inhoud: Gebruik de namen van je lezers en pas de inhoud aan op basis van hun eerdere aankopen of interesses. Personalisatie kan de betrokkenheid vergroten.
 3. Call-to-Action (CTA): Zorg ervoor dat het voor lezers duidelijk is wat de volgende stap is. Gebruik krachtige CTA’s die aanzetten tot actie, zoals “Claim jouw korting” of “Ontdek meer”.
 4. Test en meet: Experimenteer met verschillende benaderingen en meet de resultaten. Ontdek wat het beste werkt voor jouw doelgroep en pas je strategie aan de hand van de data aan.

Zelf effectief aan de slag?

Naast de uitgebreide mogelijkheden voor een nieuwsbrief is Vtiger CRM op nog veel meer vlakken in te zetten. Ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Of wil je meer algemene informatie over Vtiger CRM?

Neem dan contact met ons op en we informeren je uitgebreid over de vele opties die Vtiger CRM te bieden heeft!

Er zijn nog geen opmerkingen