SEO trends 2017 deel 3: Voice Search en Video

De vorige blog bevatte enkele trends ten aanzien van het veranderende zoekgedrag en het belang van veiligheid en snelheid op jouw zoekmachinepositie. In deel 3 van de blogreeks SEO Trends 2017 vier trends waarmee je als als bedrijf je voordeel kunt doen en een hogere zoekmachinepositie kunt bewerkstelligen.
dienst-seo_illustratie

Deze trends zijn het stijgende belang van lokale content, video en Voice Search en de verschuiving van trefwoorden naar topics.

SEO Trends 2017 6 tot en met 9 voor hogere zoekmachinepositie webshops/sites

#9 Lokale context belangrijker dan ooit

Richt jouw bedrijf zich op de plaatselijke doelgroep. Werkt jouw organisatie dus vooral lokaal? Dan wordt een lokale SEO aanpak dit jaar belangrijker dan ooit. De noodzaak om lokaal optimaal zichtbaar te zijn komt direct voort uit het sterk groeiende smartphone gebruik.

Smartphone gebruikers kunnen heel makkelijk en snel informatie vinden over zaken die zij zoeken in hun directe omgeving. Zorg daarom voor optimale lokale SEO zichtbaarheid. Je wilt toch immers dat jouw doelgroep het eerst contact met jouw organisatie opneemt en niet met de concurrentie?

Voorbeeld: Je hebt een winkel in kantoorartikelen en bent gevestigd in Utrecht. Mensen kunnen zowel jouw winkel bezoeker als online hun bestelling plaatsen. Je wilt dat mensen jouw webshop/site bezoeken en daar hun bestelling plaatsen. Tegelijkertijd streef je er naar dat elke dag veel mensen jouw winkel bezoeken. Om deze doelstelling te realiseren helpt het om ervoor te zorgen dat jouw lokale vermeldingen actueel zijn.

Controleer daarom of jouw lokale (bedrijfs)vermeldingen actueel zijn. Werk ze waar nodig bij. Vergeet hierbij Google Mijn Bedrijf niet. Google toont jouw bedrijfsinformatie aan de rechterzijde wanneer iemand zoekt op jouw bedrijfsnaam. Beschik je over meerdere vestigingen en hebben deze meer reviews ontvangen dan kun je een nog uitgebreidere vermelding krijgen.

#8 Verschuiving van trefwoorden naar topics

Google legt steeds meer nadruk op de gebruikerservaring. Als gevolg hiervan zullen trefwoorden steeds meer plaats maken voor topics.

Google is steeds beter in staat om te begrijpen waar een bepaalde webpagina over gaat zonder al te zwaar op trefwoorden te leunen.

Voor alle organisaties met een of meerdere websites en webshops is het van belang om de ontwikkelingen (Google is momenteel flink aan het stoeien met de Keyword Planner) in de gaten te houden en te beschikken over een creatieve SEO-specialist. De verwachting is dat bedrijven die zich het best weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden de strijd gaan winnen.

#7 Groei van gesproken zoekopdrachten

Door het toenemende belang van het aantal mobiele zoekopdrachten (zie ook #9 Lokale context wordt belangrijker dan ooit) groeit ook het aantal gesproken mobiele zoekopdrachten hard.

Gesproken zoekopdrachten maken inmiddels al voor 20% deel uit van alle mobiele zoekopdrachten (Bron: Google). Voice Search is een van de snelst groeiende trends.

Naar verwachting zal deze trend doorzetten. Gedeeltelijk wordt deze stijgende populariteit van Voice Search veroorzaakt door de groei van het aantal mobiele internetgebruikers. Ook wordt Voice Search steeds meer gebruikt met Internet of Things en apparaten zoals Google Home en Amazon Echo.

Voice Search op smartphones zorgt voor een verandering in de manier van zoeken. Longtail keywords worden hierdoor steeds belangrijker. Dit zijn trefwoorden waarop mensen minder frequent zoeken, maar die wel meer gericht zijn. Bij Voice Search worden vaak langere zinnen ingesproken. De gesproken zoekopdrachten, deze Long tail keywords, worden daarom steeds belangrijker.

#7 Video nog belangrijker

De komende jaren wordt video nog belangrijker voor SEO. YouTube  is nu al de tweede zoekmachine na Google. De verwachting is dat YouTube (eigendom van Google) wel eens de grootste zoekmachine kan worden. Stijging in het smarphonegebruik wekkert deze gedachte aan.

Op smartphones kijken we namelijk liever naar video’s dan dat we teksten lezen. Een goede SEO strategie is dan ook om video’s te maken en deze te uploaden naar YouTube. Als je jouw YouTube video(‘s) in jouw webpagines opneemt (ook wel het embedden van video’s genoemd), dan wordt die pagina beter zichtbaar in de zoekresultaten.

Zorg er voor dat jouw YouTube video SEO geoptimaliseerd is. Denk hierbij aan het op orde zijn van de metadata. Promoot jouw video ook via jouw social media kanalen zoals Twitter en Facebook voor het genereren van views, likers en followers.

Vraag bezoekers ook om jouw video te delen met hun netwerk of op enige wijze naar jouw video te linken. Ook bijvoorbeeld Facebook zet namelijk vol in op video. Profiteer hiervan!

Over twee weken de laatste 5 tips en daarmee de afronding van de serie.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen