Google waarschuwt dat Magento webshop niet mobiel vriendelijk is.

Google_logo_180x90

Heb je een Magento webshop en een Google Webmaster account dan kun je een e-mail van Google verwachten als deze in hun ogen niet 100% geschikt is voor mobiele devices. Hierin wordt gewezen op problemen die mensen die via een mobielapparaat jouw webwinkel (wellicht) niet goed kunnen bekijken.
Het Google bericht zegt letterlijk: “Verhelp problemen met mobiele bruikbaarheid die zijn gevonden op http:www.(uw website).nl.”

Het is op zich niet nieuw dat een deel van je doelgroep afhaakt als als je geen mobiel geschikte webshop hebt. Direct gevolg zal in ieder geval zijn dat Google jouw site als minder gebruiksvriendelijk bestempelt en deze lager in de Google Mobile Search zal positioneren.

Waarschuwing in Google Mobile Search.

Sinds juni 2014 is Google begonnen om mobiele internetters die de zoekmachine gebruiken te waarschuwen als een site niet optimaal zal functioneren op hun mobiele toestel. Er is dus een kans dat men al afhaakt voordat ze op je webshop zijn aangekomen.

Troost is dat Google dit gefaseerd invoert en met Google Mobile Search gestart is in het buitenland.

Mobiel internet groeit enorm; in 2014 al ongeveer 67%. (bron: Statcounter). In 2015 zal mobiel internet een groter aandeel hebben dan de traditionele desktop. Steeds vaker is er ook een combinatie te zien van bezoeken aan mobiel en later via desktop.

Responsive website is toch de oplossing?

De oplossing is de responsive website. Een responsive website past zijn lay-out aan aan de schermgrootte waarmee deze wordt bekeken. Dit terwijl de tekst wel direct goed leesbaar is zonder te hoeven inzoomen.

Bekijk uw eigen rapport in Webmaster Tools

Omdat het zo belangrijk is dat een webshop goed functioneert op een mobiel apparaat (smartphones en tablets) en ook Google hier veel waarde aan hecht heeft Google het rapport Mobiele bruikbaarheid toegevoegd aan Google Webmaster Tools.

Bekijk ook dit rapport regelmatig. Dit rapport is te vinden in Google Webmaster Tools door links naar het onderdeel Zoekverkeer te gaan en daarna op het item Mobiele bruikbaarheid te klikken.

Waarom bemoeit Google zich hiermee?

De positie van Google wordt steeds dominanter. Ze bepalen steeds meer wat gebruikers te zien krijgen. Als webshop eigenaar wordt die wereld u gewoon opgelegd. Mooier kunnen wij het niet maken. Met haar positie legt ze op steeds meer plaatsen haar vingers achter de geldstroom. Overal willen ze een graantje meepikken. En dat legt ze geen windeieren.

Google streeft ernaar de meest relevante en vooral nuttige informatie te verschaffen aan mensen die op zoek zijn naar antwoorden. Daarom willen we ervoor zorgen dat gebruikers iets hebben aan hun klikken, dat ze de gevonden informatie in verband met hun taak ook echt kunnen gebruiken.

Het wereldwijde internetverkeer via mobiele apparaten blijft stijgen. Recente onderzoeken wijzen uit dat een mobiele bezoeker waarschijnlijk eerder terugkeert naar mobielvriendelijke sites. Daarom is mobiele bruikbaarheid nu een relevante factor voor het behalen van optimale zoekresultaten. Dit betekent dat zoekresultaten voor mobiele gebruikers moet leiden naar inhoud die op de volgende manieren bruikbaar is:

  • Een beperkt weergavegebied (of kijkvenster) dat zich aanpast aan de schermgrootte van het apparaat.
  • Content die binnen het kijkvenster blijft, zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te scrollen of de weergave met de vingers hoeven te verkleinen om de hele pagina te kunnen bekijken.
  • Schaalbare lettertypen voor meer leesgemak op kleine schermen.
  • Elementen waarop gemakkelijk te tikken is (zoals knoppen) met genoeg ruimte tussen verschillende elementen waarop moet worden getikt.
  • Visueel design en beweging door mobielvriendelijke technologie.
  • Flash geeft veel problemen

Ik heb die mail ontvangen. Hoe nu verder?

Veel Magento webshops zijn tegenwoordig gemaakt met standaard templates die vaak wel al responsive zijn, maar wellicht (inmiddels) niet (meer) voldoen aan de actuele richtlijnen en technieken. Achterstand kan soms al heel snel (kwestie van maanden) ontstaan, zie maar eens hoe snel de mobiele apparaten zich verspreid hebben.

Kijk eerst in de Google webmastertools hoe uw site er voor staat. Vind Google uw Webwinkel nog niet responsive (genoeg) dan kunnen wij uw templates onder handen nemen. Neem contact met ons op om samen een plan van aanpak voor uw Mobiel vriendelijke Magento webshop op te stellen.

Ik heb die mail niet ontvangen: Moet ik iets doen?

Wij raden u aan om ook als u geen mail heeft ontvangen eens de Google rapportage te bekijken. Ook hier geldt dat u contact met ons kunt opnemen als u er zelf niet uit komt.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden