Datakwaliteit zorgt voor succes; vervuiling kost klanten

Data Quality

“Als je nu ja zegt, is dat voor de komende 15 jaar” zei een vriend ooit. Hij wilde me leren niet te toegeeflijk te zijn. Zo moet u ook omgaan met de beslissingen ten aanzien van uw data. Datavervuiling begint vaak in de haast. Het team weet even niet hoe de nieuwe bestellingen vastgelegd moet worden, maar het product moet wel vandaag de deur uit. Dan schrijven we maar even wat in het tekstveld en vergeten we de datakwaliteit.

De datakwaliteit lossen we later wel weer op. Drie jaar en 6.000 bestellingen later doen we het nog zo. Verdraaid lastig met die niet kloppende rapportages en extra handelingen.

Datakwaliteit bewaken – hoe voorkomt u problemen?

Datakwaliteit bewaken in uw crm-systeem

  • Maak iemand eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van uw data.
  • Maak van data-opschoning een jaarlijks project. Pak daarbij de grootste issues eerst aan om de datakwaliteit te verbeteren.
  • Denk groter bij beslissingen: hoe gaat dit als we 1.500 klanten zo registreren? Verwijder tussenoplossingen zo snel mogelijk
  • Beperk het aantal velden en het aantal veldwaarden: wat heeft u minimaal nodig om uw klant te bereiken, hem correct te bedienen, te kunnen segmenteren, te kunnen rapporteren en de datakwaliteit op niveau te houden?
  • Laat geen enkele onduidelijkheid bestaan over de betekenis van een veld of veldwaarde. Veldwaarden moeten elkaar uitsluiten.
  • Integreer werkinstructies zo veel mogelijk binnen uw CRM-systeem, bijvoorbeeld door gebruik te maken van verplichte velden en pop-ups.

Datakwaliteit maakt uw bedrijf efficiënter

Een slechte datakwaliteit gaat ten koste van uw efficiëntie, en -belangrijker – van uw dienstverlening en imago: klanten ontvangen hun bestelling op hun oude adres, terwijl ze hun verhuizing allang hadden doorgegeven. Klanten ontvangen hun bestelling niet. Rapportages kloppen niet met elkaar.

Als uw data ernstig vervuild is, is het heel veel werk om dit te corrigeren. Uw CRM-dienstverlener kan u hier deels mee helpen. Hij kan u helpen met query’s en massa-wijzigingen, maar hij zal geen grote hoeveelheid data handmatig voor u doorlopen. Pas uw nauwkeurigheid in databeheer dus altijd aan aan uw groeiambitie.

In het vtiger crm-systeem is het overigens heel gemakkelijk om dubbele records correct samen te voegen. Op veldniveau geeft u aan welke gegevens behouden moeten blijven. De
gehele documentatie van beide records blijft bewaard.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden