2009: Bedrijven kiezen voor open source

(aangepast artikel) Steeds meer bedrijven kiezen in 2009 voor open source software. Dat voorspellen Computable-experts. "De recessie dwingt bedrijven ertoe ict kostenefficienter in te richten", schrijft marktonderzoeker Guido Jansen. Volgens de experts zijn er genoeg succesverhalen dat open source software voor allerlei toepassingen gebruikt kan worden. Java-architect Erik van Ingen van FAO verwacht voor een doorbraak van open source software op het vlak van business intelligence. Hij verwacht daarom zware tijden voor  Oracle, Informatica, IBM en Business Objects.

Andere reden

De reden waarom bedrijven nu voor open source kiezen is wel wat veranderd. "Vroeger kozen mensen open source om de kwaliteit, nu om de besparing van licentiekosten en om minder vendor lockin."

Voor de Nederlandse overheid is er ook een rol weggelegd, zegt technical salesspecialist Gabor Nyers van Novell. "De rol is eigenlijk tweeledig: enerzijds zal de overheid haar verantwoordelijkheid moeten nemen door open standaarden daadwerkelijk te adopteren en anderzijds dient zij ook als rolmodel te fungeren."

Aanvullend

Luuk Rooverss van Vicus eBusiness Solutions vult aan "Ons valt op dat steeds meer grotere organisaties kiezen voor Open Source, vooral ook omdat er risicoloos gestart kan worden. Er hoeft niet eerst een zware business case te worden gemaakt voor de afdeling inkoop. Veelal blijven ook de implementatiekosten binnen de beslissingsruimte van afdelingsmanagers.
En als de software stabiel blijkt en de grotere gespecialiseerde Open Source dienstverleners al bijna 6 jaar gewoon goed werk af te blijken te leveren kan niemand toch meer ontslagen worden vanwege de keuze voor Open Source?"

Lees meer over: Detailhandel  ▫  Dienstverlener  ▫  Groothandel  ▫  Midden en Kleinbedrijf (MKB)  ▫  Open Content  ▫  Open Source  ▫  Producent


Ga terug

Reactie toevoegen

Heb je een toevoeging, een vraag of een interessante link? Vertel het ons, vinden wij leuk.

Tel 9 en 2 bij elkaar op.