Financiële Innovaties met impact

Oplossing-Financieel_foto

De technische basis van betaalsystemen ontwikkelt zich door, accounting-eisen worden steeds strenger en wetgever stelt steeds meer eisen. Financiële Innovaties maken betalen mobiel, sneller, veiliger en tegen lagere kosten; allemaal onderdelen die de consument en retailers blij moeten maken. Binnen bedrijven worden hogere eisen gesteld aan de c-level managers. Banken worden aangestuurd op het verlagen van de marges.
Om de kosten te verlagen moet het volume omhoog en zullen er nieuwe dienstverleners in de financiële sector worden toegelaten. Er staan ons dus nog wel wat wijzigingen te wachten de komende jaren.

Veiligheid versus veiligheid

Steeds meer vrijheid in de markt kent echter ook een tegenkracht. Het internet wordt onveiliger en er komen steeds meer vormen van cybercriminaliteit. Ook betaaldiensten zullen zich steeds meer moeten wapenen tegen de snel stijgende cybercriminaliteit.

Financiële innovaties veranderen rol van banken

Payment Service Directive 2 (PSD2) en Blockchain zorgen voor transformatie van het betalingsverkeer, significante innovaties in de bankomgeving. De markt gaat open, elke dienstverlener kan saldoinfo verstrekken, transactie-informatie kan dan ook in een boekhoudpakket worden geraadpleegd en transacties kunnen via allerlei wegen worden geïnitieerd. Via Instant payments zal iedereen direct over zijn geld kunnen beschikken, in plaats van wachten tot de bank het overmaakt.

In de PSD2 worden traditionele financiële instellingen als ‘Account Servicing Payment Service Providers’ (AS PSP) omschreven en nieuwe toetreders zonder bankvergunning als ‘Payment Initiation Service Providers’ (PISP) en/of ‘Account Information Service Providers’ (AISP).

Nieuwe vormen van dienstverlening

Deze ontwikkelingen gaan effect hebben op de manier waarop klanten zullen willen afrekenen op webshops. Allerlei nieuwe vormen van dienstverlening zullen de traditionele banken terugduwen naar de primaire taak; het bewaren van geld en verzorgen van de boekhouding daarvan. De nieuwe dienstverleners zullen elkaar harder beconcurreren op functionaliteit, kosten en aanvullende diensten.

Kunt u het nog volgen? Vicus houdt het voor u in de gaten.

Deel jouw gedachten

Er zijn nog geen opmerkingen

Ook interessant

geen berichten gevonden