Magento en CRM E-Commerce Specialist

Softwarecompliance struikelblok voor bedrijven

Onbewust gebruiken veel bedrijven software zonder licenties. Vaak willen ze alles wel netjes regelen, maar blijkt het te moeilijk. Anderen vinden illegale software geen probleem.

Uit onderzoek van DigitalBoardroom blijkt dat veel ondernemingen het lastig vinden een inventarisatie te maken van alle gebruikte software. Nog moeilijker vinden ze het om uit te zoeken of alle licenties aanwezig zijn. Een meerderheid geeft aan wel aandacht te hebben voor compliance, maar het onderzoek toont aan dat er in de helft van de bedrijven geen complianceprocedures blijken te zijn. Of ze worden niet nageleefd. Behalve onkunde heerst er vaak onwil om software van de juiste licenties te voorzien. Het zijn vooral it-managers die geen bezwaren hebben met illegaal softwaregebruik. Slechts 60 procent vindt het ‘moreel verwerpelijk’ om software zonder vergunning te gebruiken. Dat is opzienbarend, omdat vrijwel altijd de it-manager verantwoordelijk is voor het licentiebeheer. De onderzoekers roepen softwareleveranciers op om met betere informatie te komen over gebruikersvergunningen. Op die manier kunnen bedrijven eenvoudiger vaststellen welke licenties precies nodig zijn. Ook adviseren ze it-managers hun werknemers en decentrale organisatieonderdelen beter in de gaten te houden. Vaak kunnen zij eigen software installeren en gebruiken zonder actieve controle.

Met Open Source Software is er geen probleem

Vind u het ook lastig om licenties te beheren? Wilt u liever ook niet teveel betalen? Lees dan verder over Open Source en de Open Source Oplossingen die wij u van uit Vicus eBusiness Solutions kunnen bieden.