Trends in Business innovatie #iday13

Op 11 december beleefden ruim 830 mensen tijdens Innovation Day 2013 een inspirerende en innovatieve dag in de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort, De Nieuwe Stad. Het thema van deze bruisende dag was ‘groen, gezond en slim!’ Uitdagingen voor onze economische toekomst en zuurstof voor samenwerking.

Ook ik werd tijdens Innovation Day in Amersfoort geïnspireerd door een aantal mede ondernemers. Met name het aantal trends is zeer interessant, daarover deze blog.

Dalende impact van Europa in internationale economie

Door de opkomst van de nieuwe economieën wordt de positie van Europa elk jaar minder dominant.

ICT veranderd de maatschappij

ICT heeft de manieren waarop we met andere in verbinding staan en ideeën met elkaar uitwisselen sterk veranderd

 • Door nieuwe mogelijkheden en inzichten worden de communicatie kanalen steeds korter.
 • Webshop software (zoals Magento) wordt steeds beter en goedkoper
 • Het overwegen van e-commerce is een must voor elke ondernemer.
 • Samenwerkingsconcepten in de keten vereisen verdergaande automatisering

Er is een nieuwe economische realiteit

 • Globalisering
 • Groei van kennisintensieve diensten
 • Er ontstaan nieuwe vormen van financiering

De staat gaat naar de straat

Steeds meer zelf organiserende coöperaties. Steeds meer particuliere initiatieven zoals gezamenlijke inkoop van energie, zonnepanelen en weekmarkten (bv SoesterMARKT)

Van bezit naar gebruik

Er is steeds minder behoefte in het bezitten va, maar wel behoefte aan het gebruik. Neem een 3D printer. Iedereen wil wel eens ervaren wat het is om een 3D object te printen, maar vrijwel niemand wil de hele dag tegen zo’n (lelijke) printer aankijken. Dat geldt voor steeds meer producten.

 • Geen printer meer bezitten maar om de hoek printen (3d printerHub)
 • Deel- en leen economie (zie bijvoorbeeld auto lenen via SnappCar)

Bewustwording crisis

De huidige crisis maakt mensen bewust van de relativiteit van succes. Veel mensen moeten een stapje terug. Het geld kan blijkbaar wel op. Meer dan een miljoen mensen.

In 2008 had een bijstandsgezin met 2 kinderen per maand nog EUR 121 beschikbaar voor uitgaan en sport. Nu is dat vijf euro, betekent dat volgens het Nibud dat kinderen niet naar verjaardagen van vriendjes kunnen, geen geld hebben om te sporten en geen bijdragen voor schooluitstapjes kunnen betalen.

Leven lang leren

De techniek gaat snel, het is zelfs voor vakmensen steeds moeilijker om het hele spectrum in beeld te houden. Ook de manier van werken ‘het nieuwe werken’ eist een continue leerproces om bij te blijven.

Vergrijzing

Het aandeel 65 plussers stijgt tot 2040. Dat heeft zijn weerslag op de woningmarkt, recreatievormen, arbeid en zorg.

Meer lezen? Schrijf je in op de e-mailberichten van Vicus!Gerelateerde berichten

 • Logo Vicus eBusiness SolutionsCoopetitie is bij Open Source wel mogelijk Samenwerking tussen organisaties is moeilijk: Samenwerking tussen concurrenten, ook wel coopetitie genoemd, is nog moeilijker; het gaat hier om een bijna schizofrene relatie. Zo is er […] Posted in Open Source, Groeimodel
 • Minder faillissementen in de retailsectorMinder faillissementen in de retailsector In de eerste vier maanden van 2015 zijn er in de retailsector beduidend minder faillissementen dan in de eerste vier maanden van vorig jaar en ook het aantal winkeliers dat zelf besluit […] Posted in E-commerce, Groeimodel
 • Afbeelding Sales FunnelKlanten on demand Uw klanten moeten juist in úw webwinkel of op uw website zijn keuzemoment omzetten in koopgedrag. Uw klanten willen online uw catalogus raadplegen, producten bestellen en hun online […] Posted in E-commerce
E-commerce Groeimodel Bookmark de permalink