Magento en CRM E-Commerce Specialist

Magento 2.3 verbetert de online beleving

Release Magento 2.3. Bij de meest recente versie 2.3 van Magento draait het om het verbeteren van de beleving. Vicus legt uit wat de verbeteringen zijn.

Veel webwinkels hebben inmiddels de overstap gemaakt van Magento 1 naar Magento 2. En onlangs is de nieuwe release Magento 2.3 gelanceerd, waarin het allemaal draait om de beleving! Dit nieuwe platform zit boordevol contributies bijdragen vanuit de community en de focus ligt vooral op het item om de belevenis naar een hoger niveau te brengen. Magento e-commerce is een open-source multishopplatform en met het robuuste applicatieframework, uitstekende integratiemogelijkheden en de rijke set aan marketing tools is het een handige tool voor online ondernemers en e-commerce managers.

Magento 2 is een modern commerce-platform met een open-source ecosysteem dat flexibel inzetbaar is binnen B2C-, B2B- en hybride-oplossingen. Het open-source karakter van het platform zorgt ervoor dat alle wensen en eisen kunnen worden gerealiseerd.

Magento 2.3 gebruiksvriendelijker ten opzichte van eerde versies

Magento 2.3 is een volledig hernieuwde versie van Magento en ten opzichte van Magento 1 is het nog schaalbaarder, gebruiksvriendelijker en beter uit te breiden. Hierdoor is het platform stabieler en sneller, ook bij grotere ondernemingen en grote hoeveelheden orders en gebruikers. Doordat de code van het platform open-source is, geeft het veel extra voordelen en zijn er geen beperkingen. Magento wordt tegenwoordig enorm veel gebruikt wat ervoor zorgt dat derde partijen vaak in een vroeg stadium koppelingen realiseren.

Naast snelheid en schaalbaarheid bevat Magento 2.3 nieuwe kenmerken zoals:

 • Voorraadbeheer met meerdere locaties (Multi Source Inventory (MSI))
 • betere online ervaring en lagere de ‘total cost of ownership’ met Progressive Web Apps
 • de pagebuilder helpt je om nieuwe pagina’s en update inhoud sneller (alleen Enterprise)
 • verbeterde API’s voor verbeterde prestaties van integraties en extenties
 • uiteraard de nodige security patches en bigfixes
 • wat hippe technische termen: Progressive Web App (PWA), GraphQL language, DB Schema, Asynchronous and Bulk Web API, Elasticsearch Updates (Magento 2.3 Open Source), PHP 7.2, WYSIWYG Upgrade, Page Builder, Cache-Management ACL, Google reCAPTCHA and Two Factor Authentication)

Lees de releasenotes als je alle verbeteringen wilt lezen.

API

Een Application Programming Interface is zeg maar een ‘ poort’ waarmee ontwikkelaars van buitenaf kunnen praten met Magento. Bij Vicus is dit de essentieel voor de verbinding met VOSBA, ons integratie-platform. Door verbeteringen in de API van Magento kunnen wij vanuit VOSBA nog flexibeler en sneller met Magento communiceren. Hierdoor kunnen mijn collea’s van de ontwikkel-afdeling bijvoorbeeld een koppeling met jouw erp-systeem verbeteren. Zelf hoef je hier als online ondernemer dus helemaal niets mee te doen, maar profiteert er indirect dus wel van.

Progressive Web Apps (PWA)

Ook dit is een technische oplossing waarmee mijn technische collega’s mooie en snelle mobiele oplossingen voor jou kunnen maken. Helemaal next-level techniek. Je zult er in 2019 meer over horen van ons.

Magento PWA studio is een toolset voor het bouwen van een progressieve web app op het Magento platform. Hiermee kunnen ondernemers app-achtige mobiele belevingen neerzetten die snel en betrouwbaar zijn. Met een snel op te zetten basis, begeleide ontwikkeling en open webstandaarden versnelt PWA Studio ook de time-to-market en verlaagt het de totale cost of ownership.

Als een open source-initiatief zal PWA Studio regelmatige updates hebben die onafhankelijk zijn van Magento-releases, snel nieuwe functies toevoegen, themaverbeteringen verwijzen en kwaliteitsverbeteringen toevoegen.

De kernfuncties van de PWA Studio van Magento 2.3 zijn:

 • Tools om inhoud te personaliseren en lokale voorkeuren toe te voegen.
 • Bouw en beheer alle kanalen en ervaringen via één codebasis, één implementatie en één app.
 • Intuïtieve gebruikerservaring met innovatief commerce- en CMS-thema.
 • Modulecomponentarchitectuur om kansen voor uitbreidingsproviders te vergroten.
 • Speciaal ontwikkelde developer tools voor snelle prototyping, nuttig debuggen, uitgebreide feedback en verhoogde productiviteit.

PWA Studio vereist GraphQL-mogelijkheden die alleen beschikbaar zijn in Magento 2.3.

GraphQL language

Met Magento 2.3 is het mogelijk om een GraphQL schema bij de modules te voegen waardoor ze toegankelijk worden via het GraphQL API endpoint. Ontwikelaars kunnen in één enkel verzoek gemakkelijker specifieke gegevenselementen uit API’s opvragen. GraphQL’s gerichte reacties zorgen voor snellere en voorspelbaardere presentatieresultaten, zelfs op langzame netwerken.

Declarative database schema

Een andere toegevoegde update in Magento 2.3 is het declaratieve databaseschema waarmee developers databasestructuren en wijzigingen in XML-bestanden kunnen definiëren in plaats van met installatiescripts. Magento 2.3 converteert XML-schemabestanden naar SQL-instructies en voert ze vervolgens uit.

Deze tool biedt de rollback-ondersteuning, wat betekent dat je databasewijzigingen die je implementeert op een module of functionaliteit kunt terugzetten naar een vorige versie.

Elasticsearch Updates

ElasticSearch was voorheen alleen beschikbaar voor Magento Enterprise, maar is met Magento 2.3 ook beschikbaar voor open Source.

Ondersteuning PHP 7.2

Magento 2.3 is verenigbaar met de nieuwste versie van PHP (PHP 7.2). Deze upgrade is tevens de vervanging van mcrypt met libsodium als encryptiemethode. Verbeterde beveiliging door onder andere betere hashing en een betere manier om wachtwoorden op te slaan.

Multi Source Inventory (MSI)

Dankzij de Multi Source Inventory is het nu mogelijk om verschillende voorraadlocaties te koppelen aan een product. Wanneer een bestelling wordt geplaatst wordt op basis van een verzendadres bepaald vanaf welke voorraadlocatie verzending naar de klant het voordeligst is. Voorraadinformatie van voorraadlocaties kan via de API worden gekoppeld aan externe systemen. Zo kunnen bijvoorbeeld zowel de voorraden van winkels als die van het centrale magazijn in Magento worden opgeslagen. MSI is sluit aan op alle producttypen, afgezien van bundled products en gegroepeerde producten.

Page Builder

Met de Page Builder wordt het mogelijk om rijke contentpagina’s met afbeeldingen, video’s, formulieren en widgets samen te stellen door middel van een drag en drop interface. Deze functionaliteit komt exclusief beschikbaar voor Magento Enterprise.

Cache-Management ACL

Een andere nuttige verbetering in Magento 2.3 is de Cache-Management ACL. Met dit systeem worden rollen toegekend aan Magento admingebruikers. Met deze handige functie zijn acties met betrekking tot het legen van caches toegevoegd aan de ACL, waardoor er betere controle is op welke gebruiker welke cache gerelateerde actie mag uitvoeren.

Nieuwe beveiligingshulpmiddelen

Two Factor Authentication en Google ReCAPTCHA zijn beveiligingshulpmiddelen om webshops te beveiligen en valse logins te voorkomen. Tweefactorauthenticatie is momenteel in veel webtoepassingen standaard geworden.

Verschil tussen Magento 1 en Magento 2

De verschillen tussen de twee versies van Magento worden met elke ontkoppeling groter. Zo bestaat nu de mogelijkheid om de database te splitsen en is er verbetering in snelheid en gebruiksgemak om marketinguitingen in te plannen. De vorige versie van Magento was niet minder makkelijk uit te breiden en er waren vaak extensies die met elkaar conflicteerden en/of qua kwaliteit niet goed genoeg waren.

Er zijn nu 3 varianten van Magento 2 beschikbaar:

 • Open-source (community-versie)
 • On-premise van de commerce-versie (licentie/enterprise-versie)
 • Cloud-variant van de commerce-versie (licentie/enterprise-versie)

Er is bovendien een enorm verschil tussen Magento 2 open-source en Magento 2 commerce. Ten eerste betaal je voor de commerce versie een fors licentiebedrag per jaar. Hiervoor krijg je garantie op de software van Magento. Bij de Open source versie krijg je geen arantie, maar kun je een beroep doen op de services van Vicus als er bugs in de software zitten. Bij zowel bij de Magento commerce als de Open-source versie kan Vicus je helpen bij de uitrol, implementatie, installeren van plug-ins, succesvol inzetten van tools en inrichting van je e-commerce-organisatie.

Er zitten in de basis veel meer marketing tools out-of-the-box in Magento 2 commerce welke je niet zult aantreffen . Deze zijn echter door Vicus zonder maatwerk en/of bergen aan middels extensies eenvoudig toe te voegen aan Magento 2 open-source.

Bij de enterprise-versie kun je ervoor kiezen om de hosting aan een derde partij uit te besteden. Magento is vanaf het begin een gebruiksvriendelijk platform. De open-source basis maakt het makkelijk om allerhande extensies of uitbreidingen in te pluggen of maatwerkuitbreidingen te doen op de core code.

Vicus helpt ondernemers die resultaat willen halen

Vicus ondersteunt Magento sinds 2007 en realiseerde inmiddels {{vicus::webshop}} webshops. Ben je ook toe aan een Magento webshop? Of wil je jouw Magento 1 webshop laten omzetten naar Magento 2? neem dan contact op met Vicus, de Magento specialisten voor ondernemers die resultaat willen halen.

Vul onderstaande formulier in en we nemen contact met je op.