Google Analytics mogelijk in strijd met de AVG

Google Analytics mogelijk in strijd met de AVG meldt Autoriteit Persoonsgegevens.

Vorige week kwam de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met een addendum op hun handleiding privacyvriendelijk instellen Google Analytics. Daarin meldde het AP dat de Oostenrijkse privacytoezichthouder een onderzoek had afgerond naar het gebruik van Google Analytics. Volgens dit onderzoek blijkt dat Google Analytics niet voldoet aan de AVG.

Addendum in Handleiding Privacyvriendelijk Instellen Google Analytics
Addendum in Handleiding Privacyvriendelijk Instellen Google Analytics

De Oostenrijkse privacytoezichthouder beargumenteert (hier een samenvatting van die uitspraak) dat de door Google verwerkte data wordt beschouwd als persoonsgegevens, zelfs wanneer deze wordt geanonimiseerd. Daar komt bij dat de verwerking van deze data in de Verenigde Staten in strijd is met de AVG vanwege de daar geldende wetgeving. Derden (lees: inlichtingendiensten) kunnen zonder toestemming van de gebruiker toegang tot deze data verkrijgen.

De Nederlandse privacytoezichthouder verwacht zelf begin dit jaar haar onderzoek af te ronden. De uitkomst van dit onderzoek van AP zal duidelijkheid geven op welke wijze we Google Analytics mogen gebruiken.

Het is nog even afwachten wat dit dus betekent voor Nederlandse ondernemingen die gebruik maken van Google Analytics. Maar de trend zet sterk door dat we steeds meer naar een privacy-bewuste en privacy-gerichte samenleving gaan.

Ben je op zoek naar een self-hosted analytics platform als alternatief of als backup voor Google Analytics. Vicus werkt zelf al jaren met Matomo en adviseert dit open source analytics platform Matomo als alternatief. Zo kun je volledig in eigen beheer de statistieken van je bezoekers op je website en webshop verzamelen en analyseren en ben je niet afhankelijk van dit soort richtlijnen voor derden..

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Google Analytics mogelijk in strijd met de AVG
Google Analytics mogelijk in strijd met de AVG