Hoe kunnen we helpen?

Inhoud

Module Leads in Vtiger CRM

Je bent hier:

Een Lead is een persoon die interesse heeft getoond in jouw Producten en/of Diensten. Leads kunnen worden verzameld uit jouw marketingevenementen zoals conferenties, advertenties, beurzen etc. Het doel is om een Lead te converteren naar een klant. Niet alle Leads zullen resulteren in een aankoop en worden omgezet in klanten.  De Lead-module speelt een speciale rol in het JourneyFunnel model van Vicus. Ook Targets, beursbezoekers en bellijsten kunnen in de module worden ingelezen; de Lead krijgt dan een passende status.

Het creëren van leads

Er zijn verschillende manieren om Leads te creëren.

  • Via de knop met het plusteken, vul de velden in en klik op opslaan (save).
  • De importknop om te importeren vanuit een csv-bestand (bijv van een beurs of een ingekocht adressenbestand).
  • Snel creëren  (‘snel maken’) knop, en selecteer uit de uitgerolde lijst nieuwe Lead.

Importeren

Leads kunnen worden geïmporteerd vanuit externe bronnen zoals beurzen, seminars, advertenties en andere marketingcampagnes. Lees meer over importeren.

Leads filteren

Na succesvolle creatie worden Leads weergegeven in de lijstweergave (listview) op de startpagina. Een Lijstfilter voorziet in de mogelijkheid om van te voren een zoekconditie te configureren. Dit is gebaseerd op veldwaardes om op deze wijze een kortere lijst met resultaten te genereren. Hierdoor kun je de lijst in een gewenste samenstelling bekijken.

Selecteer een specifiek filter uit het uitrollijstje van de filters, om de Leads in die samenstelling te bekijken. De standaardinstelling is om ‘alles’ (all) te selecteren, waardoor alle records getoond worden. Daarnaast kun je zelfgemaakte of aangepaste Lijstfilters creëren, bewerken of verwijderen.

Nurture groep samenstellen en e-mail sturen

Binnen het JourneyFunnel Model hebben we het vaak over Nurture groepen. In geval van de leadsmodule kun je dan denken aan een aantal leads dat voldoet aan een specifieke combinatie van kenmerken. Ze vormen daarmee een groep die een eenduidige manier kan worden aangesproken.

Aanbevolen statussen

SalesfunnelIn beginsel ben je vrij om elke status te configureren die je wilt. Echter is het wel van belang om een goed en eenduidig verkoopproces te implementeren binnen je organisatie. Binnen het JourneyFunnel Model adviseren wij de volgende basisstatussen minimaal te definiëren.

  • Target
  • Marketing Qualified
  • Sales Qualified
  • Uitval – Lost
  • Uitval – Qualified out

Daarnaast kan het nuttig zijn om diverse extra stappen in het verkoopproces te definiëren. Dat hangt er met name ook vanaf hoeveel mensen er met het verkoopproces betrokken zijn en hoe complex het proces in elkaar steekt.

Zoeken

Hoewel de lijstweergave de bestanden filtert gebaseerd op van te voren geconfigureerde veldwaardes is het wellicht nodig om verder te kijken.

Er zijn drie types zoekopdrachten die kunnen worden uitgevoerd: standaard zoeken, uitgebreid zoeken en alfabetisch zoeken, om zo je bestanden snel uit te zoeken. Lees meer over Navigeren en Zoeken.

Exporteren

Vanuit vtiger CRM kun je eenvoudig Leads exporteren naar spreadsheetbestanden zoals Microsoft Excel, OpenOffice.org, LibreOffice en andere voor verdere data analyse. Zie Exporteren.

Dupliceren

Wanneer je een Lead aanmaakt kun je, als de meeste details van het nieuwe record overeenkomen met een bestaande Lead, de bestaande Lead dupliceren met weinig bewerkingen. Zie vtiger CRM Dupliceren

Het bewerken van Leads

Met de bewerkfunctie kun je alle veldwaardes van een Lead bijwerken. Met de bulkbewerkfunctie (mass edit) is het ook mogelijk om tegelijkertijd dezelfde velden van verschillende bestanden te bewerken.

Verwijderen

Je kunt ongewenste leads verwijderen vanuit de lijstweergave of de detailweergave.

Opvolgen

Je kunt jouw Leads opvolgen door middel van het sturen van een e-mail, appje, het plannen van een meeting of telefoontje, of door het inplannen van taken om zo je Lead op te volgen.

Interacties en communicatie die met de Lead plaatsvinden leg je vast onder de activiteiten sectie (activities) van de desbetreffende Lead. (Af)gesloten activiteiten worden gearchiveerd onder de activiteitengeschiedenis (activity history) sectie wanneer de status van de activiteit is veranderd in gesloten (closed).

Converteren naar Verkoopkans

Als een Lead kwalificeert voor verdere aandacht dan converteer je de lead naar een Verkoopkans, Organisatie en Contactpersoon. Eventueel koppel je meerdere Contactpersonen en Verkoopkansen aan dezelfde organisatie. Lees meer over het converteren van Leads en de daarvoor benodigde leadmapping.

Leads koppelen met informatie uit andere modules

Klik op de tabs rechts om de informatie van de modules gerelateerd aan leads te bekijken. Modules geassocieerd met de Lead staan in de onderliggende lijst.

TAB Documenten

Toont de Documenten die gekoppeld zijn met de Lead. Klik op de knop ‘Selecteer Documenten’ (Select Documents) om toe te voegen vanuit bestaande documenten. Klik op ‘Voeg Document toe’ (Add Document) om documenten toe te voegen en te associëren met het Lead bestand.

TAB Producten

Toont de Producten die gekoppeld zijn met de Lead. Klik op de knop ‘Selecteer Producten’ (Select Products) om producten toe te voegen van bestaande producten.

TAB Diensten

Toont de lijst Diensten zien die gerelateerd zijn aan de lead. Klik op de knop ‘Selecteer Diensten’ (Select Services) om te selecteren en te koppelen vanuit de bestaande diensten.