Open source-ambassadeur Erik Gerritsen

Staatssecretaris Frank Heemskerk stelde de ambassadeur aan in het kader van het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). De ambassadeur moet overheden bekend maken met open source en open standaarden.

Gerritsen wil ict begrijpelijk maken voor het topmanagement. “Ik zal vooral worden ingezet voor het geven van presentaties en andere activiteiten gericht op het meer bekendheid geven aan de voordelen van open standaarden en open source”, zegt hij. Hij denkt dat het de eerste maanden rustig blijft rond het ambassadeurschap, omdat wordt nagedacht met welk verhaal het topmanagement moet worden benaderd. Ook wordt gezocht naar praktijkvoorbeelden. “Er zijn op dit gebied vast al heel veel leuke dingen gedaan”, aldus Gerritsen.

Goed netwerk

Gerritsen is niet gekozen om zijn open source kennis, maar vooral omdat een goed netwerk heeft in de ict-sector. Hij was hiervoor gemeentesecretaris bij de gemeente Amsterdam en is er nu kennisambassadeur. Daarvoor werkte hij als plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gerritsen zal de functie twee dagen in de maand uitoefenen. Hij is de tweede ambassadeur op het gebied van ict bij de overheid. Marco Pastors is ambassadeur e-factureren.