Open Source database levert fikse besparing op

Analisten van Forrester Research hebben becijferd dat bedrijven tot wel zestig percent kunnen besparen als ze open source databases gebruiken in plaats van propriëtaire technologieën.

Voor het gebruik van opensourceoplossingen als Enterprise DB (Postgresql), Ingres en MySQL worden geen licentiekosten in rekening gebracht en bovendien zouden de beheerskosten beduidend lager liggen dan van commerciële toepassingen als Oracle, SQL Server of DB2. Vooral in low-end applicaties met databases die nog geen 200GB groot zijn, zouden de opensourceproducten een te duchten concurrent vormen voor de commerciële aanbieders van databasesoftware. Volgens analist Noel Yuhanna gebruikt tachtig procent van de applicaties amper dertig procent van de mogelijkheden van commerciële databases. Opensourcedatabanken hebben echter het belangrijke nadeel dat ze bepaalde features voor kritieke toepassingen moeten missen en qua uptime en prestaties niet altijd meekunnen met de ‘groten’.

Yuhanna verwacht echter dat ‘enterprise applications’ van bijvoorbeeld Oracle en SAP in de nabije toekomst aan ondersteuning van opensourcesoftware zullen gaan werken. Hoewel Dave Dargo van Ingres eerder dit jaar nog zei te willen werken aan nieuwe features in plaats van Oracle te beconcurreren met het prijsargument, is Yuhanna van mening dat prijs voor klanten het belangrijkste voordeel van opensourcesoftware is. Niet alleen is het kostenplaatje van belang bij de aanschaf van een product, maar een lagere aanschafprijs kan ervoor zorgen dat een bedrijf aan projecten kan gaan werken die anders te duur zouden zijn, zoals datamining. Oracle lijkt zich hier in elk geval van bewust te zijn en lanceerde in maart een gratis versie van zijn databasesoftware.