Optimale afbeeldingen voor webshops

Je bent hier:

Goede foto`s doen wonderen voor je conversie, maar er zijn ook technische aspecten om rekening mee te houden. Heb je prachtige foto`s laten maken maar zijn de bestanden veel te groot? Geen enkele bezoeker gaat ze zien. Het laden van de webshop duurt veel te lang, voordat ze in beeld zijn zit de bezoeker al op een andere website. Optimale afbeeldingen voor webshops zijn dus van groot belang.

Afbeeldingen en Google

Ook Google kijkt kritisch naar jouw afbeeldingen. Afbeeldingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de zoekresultaten in Google. Wanneer je afbeeldingen optimaliseert voor online gebruik scoor je veel hoger in de zoekmachines. Allereerst is het belangrijk om te weten wat een goed geoptimaliseerde afbeelding doet in Google.

Het optimaliseren van afbeeldingen voor online gebruik, inclusief het verminderen van de bestandsgrootte en het toepassen van de juiste compressietechnieken, kan de laadsnelheid van je website verbeteren. Snellere websites worden vaak hoger gewaardeerd door zoekmachines.

Om de invloed van afbeeldingen op zoekresultaten te maximaliseren, is het belangrijk om ze te voorzien van beschrijvende bestandsnamen en alt-teksten, die zoekmachines helpen begrijpen waar de afbeeldingen over gaan. Daarnaast moet je de bestandsgrootte beperken en zorgen voor een geoptimaliseerde, responsieve weergave op verschillende apparaten.

Ten slotte is het essentieel om inhoud van hoge kwaliteit te bieden en ervoor te zorgen dat je afbeeldingen relevant zijn voor de pagina waarop ze verschijnen, zodat ze waarde toevoegen aan de gebruikerservaring en SEO van je website.

Hoe werkt Google met jouw afbeeldingen?

Google toont afbeeldingen in de reguliere zoekresultaten, vooral als de zoekopdracht gerelateerd is aan visuele inhoud, zoals “kunstwerken” of “interieurontwerp”. Als je afbeeldingen op je website hebt geoptimaliseerd voor zoekmachines, kunnen ze verschijnen in de zoekresultaten en meer verkeer naar je site leiden.

Google biedt ook een specifieke zoekfunctie waarbij je afbeeldingen kunt gebruiken om naar vergelijkbare afbeeldingen of gerelateerde informatie te zoeken. Als mensen afbeeldingen van jouw producten of diensten gebruiken, kan dit leiden tot extra zichtbaarheid en verkeer.

Het toevoegen van hoogwaardige afbeeldingen aan je website kan de gebruikersbetrokkenheid vergroten. Dit kan leiden tot een lager bouncepercentage en meer tijd die bezoekers op je site doorbrengen, wat op zijn beurt weer een positieve invloed heeft op je SEO.

Optimaliseren.

We hebben een lijst samengesteld met 9 punten waar wij naar kijken bij het optimaliseren van je afbeeldingen. Met behulp van tools zijn er een aantal dingen die je ook zelf kunt doen. Zo krijg je optimale afbeeldingen voor webshops:

1) Formaat wijzigen

Pas de afbeeldingsafmetingen aan de specificaties van je online winkel aan met behulp van software of apps zoals Bulk Image Resize.

2) Formaatconversie

Gebruik consistente afbeeldingsindelingen om serverruimte te besparen en ontwerpconsistentie te behouden.

3) Lazy Loading

Laad afbeeldingen pas wanneer ze op het scherm van de gebruiker verschijnen, optimaliseer de laadtijden en verminder het bandbreedtegebruik.

4) CDN (Content Delivery Networks)

Een CDN is een gedistribueerd netwerk van servers die zich op verschillende locaties over de hele wereld bevinden.

Het hoofddoel van een CDN is om statische bronnen, zoals afbeeldingen, scripts en stijlbladen, naar de gebruiker te brengen vanaf de dichtstbijzijnde serverlocatie, waardoor de laadtijd wordt verminderd.

CDNs verminderen de fysieke afstand tussen de gebruiker en de server, waardoor de latency wordt verminderd en de algehele prestaties van de website worden verbeterd.

5) Responsieve afbeeldingen

Zorg ervoor dat afbeeldingen zich aanpassen aan verschillende apparaten, waardoor ze op dat apparaat sneller worden geladen en de gebruikerservaring verbeterd.

6) Alt-tekst

Voeg beschrijvende tekst toe aan afbeeldingen voor verbeterde SEO en toegankelijkheid.

7) Image Caching

Image caching verwijst naar het opslaan van afbeeldingen op de server of in de cache van de browser van de gebruiker, zodat bij herhaaldelijk bezoek aan de website de afbeeldingen niet opnieuw hoeven te worden gedownload.

Caching vermindert de belasting van de server en verbetert de laadtijd voor gebruikers die eerder de website hebben bezocht en waarvan de browser de afbeeldingen heeft opgeslagen.

8) Compressie met verlies

Verklein de bestandsgrootte verder door onnodige gegevens (beschrijvende metagegevens) te verwijderen, met name ideaal voor JPEG’s.

9) Compressie zonder verlies

Verklein de bestandsgrootte zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, geschikt voor PNG’s en GIF’s met behulp van tools zoals TinyPNG of ImageOptim.

Als je wilt kunnen we een wat breder advies geven om afbeeldingen te optimaliseren. Je site zal er ook sneller van worden en dat heeft ook voor je SEO positieve gevolgen.

Dit advies kost ca 1 uur werk en heb je binnen no time weer terugverdiend!