Inspirerende presentatie door beachvolleyballer Van Steenis bij Vicus

Topsport of werken in het bedrijfsleven lijken twee verschillende werelden, toch zijn er raakvlakken volgens Van Steenis, professionele beachvolleyballer.

Topsporter zijn of werken in het bedrijfsleven. Het lijken op het oog twee totaal verschillende werelden, toch zijn er wel degelijk raakvlakken. Aldus Tom van Steenis, een 19-jarige professionele beachvolleyballer en daarin nummer drie van Nederland (NK januari 2016). Zowel in de sport als in het bedrijfsleven ben je namelijk continue op zoek naar hoe je het beste uit jezelf kunt halen om optimaal te presteren. Teamwork is daarbij essentieel vindt Van Steenis, die zijn ervaringen met de medewerkers van Vicus eBusiness Solutions deelde met een inspirerende presentatie.

Loopbaan tot nu toe

Van Steenis startte zijn presentatie met een korte introductie over zijn loopbaan tot nu toe. Van hoe hij op zijn dertiende werd ontdekt en door ex-international en olympisch kampioen Ron Zwerver werd gescout en gevraagd voor Jong Oranje tot het spelen voor het HVA team in Amsterdam en het Talent Team in Papendal. En vervolgens besloot het volleyballen in de zaal te laten voor wat het was om zich volledig te storten op het beachvolleybal.

Een keuze en een route die niet zonder slag of stoot verliep en ook niet direct door iedereen werd begrepen en werd geaccepteerd. Door de keuze voor het beachvolleybal te maken is hij nu wel zover dat hij steeds beter in staat is het beste uit zichzelf te halen.

Teamwork en individuele ontwikkeling belangrijk

De ervaringen die Van Steenis uitdiepte uit zijn leven waren erg divers. Hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar af. Een voorbeeld hiervan was zijn deelname aan de EYOF (Europees Jeugd Olympisch Festival) met Jong Oranje in 2013; een droom van iedere jonge volleyballer. Het resultaat op dit evenement was echter teleurstellend met een vroege uitschakeling.

Oorzaak hiervan was het gebrek aan chemie binnen het team. Om succes te behalen is niet alleen teamwork essentieel, maar ook het continue ontdekken, leren en verder ontwikkelen van jezelf als mens en topsporter. Van Steenis noemt dit het op zoek gaan naar de beste versie van jezelf. Alle ervaringen tot nu toe, zo zegt hij, hebben hem gevormd tot de persoon die hij nu is.

De beste versie van jezelf

Door de juiste mensen om je heen te verzamelen, maar ook door te genieten van het proces van je ontwikkeling als mens en topsporter kun je de beste versie van jezelf ontdekken, aldus Van Steenis.
Zowel in de sport als in het bedrijfsleven heb je de mensen; jouw collega’s; niet altijd voor het uitkiezen. De geluksfactor komt hierbij om de hoek kijken. Door te investeren in jezelf en ook je optimaal in te leven in anderen en hen te helpen, ligt de weg naar succes open.

Het investeren in jezelf betekent ook dat je niet moet aarzelen om de hulp in te roepen van anderen.
Zo zegt Van Steenis veel opgestoken te hebben van oud profbokser Arnold Vanderlyde. De lessen van Vanderlyde hebben hem assertiever en weerbaarder gemaakt, wat een positief effect heeft gehad op zijn persoonlijkheid en indirect op zijn sportprestaties. De presentatie van Tom van Steenis werd zeer enthousiast ontvangen door het Vicus team.