Open Source Artikel in Sprout (mmv Vicus)

Grote bedrijven als Unilever en Shell kiezen Linux in plaats van Windows, driekwart van de webservers (computers die het internetverkeer op gang houden) draait op het open-source programma Apache en tientallen miljoenen mensen verruilden Explorer voor de Firefox-browser.

Wat maakt open-source zo populair? Drie argumenten keren steeds terug: vrijheid, stabiliteit en kostenbesparing. In gangbare programma's mag niet worden gerommeld, maar open source moedigt kopieren en doorontwikkelen juist aan. De software kan relatief goedkoop op maat worden gemaakt en veiligheidslekken of foutjes zijn zo teniet gedaan. Online fora bieden volop hulp, de gebruiker heeft direct contact met de ontwikkelaars.

Wie niet zelf wil hobby-en kan een open-sourcespecialist inhuren. Bovendien blijkt open-source vaak betrouwbaarder en stabieler, omdat het door grote groepen uitgebreid is getest en verbeterd. Omdat er geen licentie hoeft te worden betaald en de kosten voor aanpassing van de programma's zo bescheiden zijn, is de total cost of ownership vaak flink lager. Dit alles deed Jacco Hiemstra (35), directeur van it-consultancy Produrion, besluiten om het open-source content-management programma Mambo aan te schaffen. Het programma kostte hem 'drie' in plaats van 'vier' nullen. Hij overweegt nu ook voor zijn server en gezamenlijke software (groupware) open-source te kiezen. Hiemstra is enthousiast over de wijzigingen die hij in het programma kon aanbrengen, zoals een forum en een chat. Hoewel zelf it-er, liet hij dit alles uitvoeren door een specialist, het bureau Vicus. Directeur Luuk Roovers (39) van datzelfde Vicus waarschuwt wel dat open-source niet voor iedereen per definitie kostenbesparend is. Wie met het hele bedrijf op gesloten producten draait en iedereen daarin getraind heeft, zal niet altijd binnen twee jaar de investering terugverdienen. De snelheid en hoogte van de besparing hangen dus af van wat er vervangen moet worden. Een laatste kritiekpunt op open-source is sinds kort ondervangen. Vicus is samen met andere partijen een garantiefonds (SGOSS) gestart voor open-source-producten die door minstens drie partij-en worden geleverd. Zo staan klanten niet meer in de kou wanneer een kleine leverancier omvalt.


Lees meer over: Open Source


Ga terug

Reactie toevoegen

Heb je een toevoeging, een vraag of een interessante link? Vertel het ons, vinden wij leuk.

Bereken het volgende: 9 plus 4.