Zoekmachines concurreren met sites die ze doorzoeken

[Opinie] Zoekmachines integreren steeds meer diensten die eerder al door 'normale' websites werden aangeboden. Gebruikers willen dit en vergelijkingssites verliezen hun bestaansrecht.

Zoekmachines nemen steeds vaker diensten en verregaande informatie over uit de site die ze indexeren. De drie groten Google, Bing en Yahoo zijn druk bezig met deze ontwikkeling en proberen steeds nieuwe functies toe te voegen aan search.

Denk aan geïntegreerde reviews & ratings, aankoop van producten en routeplanning. Waar we vroeger naar locatienet.nl gingen voor onze route, doen we dat nu via Google Maps. De zoekmachine wordt op die manier je dashboard en website ineen. De search engines proberen nu om veel informatie en vooral diensten en transacties naar zich toe te trekken.  De functies die worden geboden voor productvergelijking moeten sites als Vergelijk.nl en Kieskeurig.nl aanzetten tot serieus nadenken.

Vergelijkingssites overbodig

Deze trend bij zoekmachines is nu vier jaar gaande. Geld is de belangrijkste drijfveer. Hoe langer de consument bij de zoekmachine blijft, hoe meer advertenties er worden getoond en hoe hoger de advertentie-inkomsten. Maar dus ook hoe lager de advertentie-inkomsten op de site waar de gebruiker heen zou moeten.

Kieskeurig.nl, Vergelijk.nl en Consumentenbond.nl zullen uiteindelijk het veld moeten ruimen. Ze worden door zoekmachines ingehaald en hun bestaansrecht vervalt. De consument kiest voor gemak en Google is de lachende partij.

Google heeft wereldwijd zestig procent van de markt in handen, in Nederland zelfs meer dan negentig procent. Bing heeft op dit moment twaalf procent marktaandeel in de VS en Yahoo heeft in de VS ongeveer tien procent. Alle drie zijn bezig om de content en functionaliteit van de sites die ze indexeren, aan te bieden binnen hun eigen omgeving, waardoor er uiteindelijk minder bezoeken komen op de onderliggende sites.

Uiteindelijk zullen de search engines elkaar inhalen. Onderscheid is hierbij het sleutelwoord. Degene die zich kan onderscheiden, neemt de voorsprong.

Zoekmachines moeten zich niet alleen onderscheiden in de manier hoe ze de resultaten en functies presenteren, maar usability, layout en vormgeving worden binnen search belangrijker dan ooit.

Van relevantie naar intentie?

We worden als internetgebruikers volwassen, maar ook luier. We gaan online, net als offline, voor instant satisfaction. Zoekmachines moeten het ons zo makkelijk mogelijk maken, zodat we ons doel zonder al te veel nadenken en keuzes snel kunnen bereiken. Gebruikers zijn ‘interface moe’. Ze willen de informatie zo kant en klaar mogelijk krijgen aangeleverd, het liefst in een voor hun bekende interface, in plaats van dat ze zelf door meerdere websites heen moeten klikken.

De afgelopen jaren ging het vooral om relevantie. Hoe relevant de zoekresultaten waren ten opzichte van de zoekopdracht. Dat is voorbij. Google heeft die ronde gewonnen door goede constante, relevante resultaten te tonen. Inmiddels gaat het niet meer om het vinden zelf, maar om de intentie van het vinden. Wat is het doel, het verwachte eindresultaat van je zoektocht.

Er is een integratieslag tussen websites en search engines gaande en de websites moeten zich aanpassen. De search engine wordt je startpagina en zelf de ‘website’. De search engines proberen nu om veel informatie en vooral diensten en transacties naar zich toe toe trekken. Gebruikers blijven langer en leveren meer aan advertentie inkomsten op.

Conclusie

De integratie van diensten en transacties binnen de search engine zet de komende tijd verder door en usability verbetert constant. Bing heeft op dit gebied al een flinke inhaalslag gemaakt.

Het feit is dat zoekmachines nu vooral verder gaan concurreren met de websites die ze doorzoeken. Ze nemen functionaliteit en informatie over en houden de bezoeker langer weg van deze websites.

Voor websites betekent de trend van het integreren van informatie en diensten verlies van (reclame-) inkomsten. Daarnaast ervaren ze nu andere en sterkere concurrentie, omdat gebruikers binnen de zoekmachine ‘objectief’ vergelijkingen kunnen maken. Er valt vanuit de website weinig meer te doen dan meegaan met deze trend, wat betekent dat de eigen website geschikt moet worden gemaakt voor integratie met search engines en de context van de content mee moet worden genomen in creatie van content.

Voor webbureaus heeft de trend ook gevolgen. Zij moeten de focus op integratie leggen, nieuwe SEO-methodieken ontwikkelen en de context waarin een dienst of product getoond wordt niet uit het oog verliezen.

De gebruikers ondervinden van de ontwikkelingen slechts gemak. Ze kunnen nu nog sneller handelen en bruikbare informatie vinden via zoekmachineportals.

Zorg hierbij – zoals altijd in zoekmachineland – is objectiviteit. We weten niet hoe de search engines intern resultaten sorteren. Er is geen verantwoording of controle en dat zou wel moeten. Search is zo een belangrijke bron van informatie – voor de hele wereld – dat die controle niet mag ontbreken.

(Bron: Emerce – auteur: Hans Eilers, Senior Consultant bij the Factor)