Magento en CRM E-Commerce Specialist

Veranderingen in btw en douane per 1 juli

Europese webwinkels die minstens 10.000 euro omzet per jaar draaien moeten voortaan btw afdragen in het land waar de omzet gerealiseerd wordt.

Ben je e-commerce ondernemer en lever je goederen van buiten de EU aan consumenten binnen de EU? Dan krijg je vanaf 1 juli 2021 te maken met veranderingen. Niet alleen voor de btw, maar ook voor aangifte doen bij de Douane.

Momenteel draagt je als kleine webwinkel btw in Nederland af, ook als de omzet in het buitenland is gerealiseerd. Btw-tarieven verschillen tussen landen. Het hoge btw-tarief in Nederland is 21 procent, terwijl dit in Duitsland 19 procent is en in Hongarije 27 procent. Een webwinkel hoeft niet in alle landen apart aangifte te doen. Er komt een centraal loket voor de aangifte en betaling, Nederland draagt die btw dan weer af aan andere EU-landen.

Vanaf 1 juli 2021 geldt de nieuwe wetgeving voor e-commerce.

Dit betekent:

 • de afschaffing van de btw-vrijstelling bij invoer van niet-EU goederen met een intrinsieke waarde van maximaal € 22
 • de implementatie van Import One Stop Shop (iOSS/Invoerregeling), de bijzondere regeling voor afstandsverkopen van niet-EU-goederen
 • De consument betaalt de btw rechtstreeks aan de verkopende partij. De verkopende partij draagt de btw periodiek af aan de Belastingdienst.
 • de implementatie van Special Arrangement (SA), de bijzondere regeling voor aangifte en betaling van btw bij invoer
 • De douane-aangever draagt de verschuldigde btw af aan de Douane. Bij aflevering betaalt de geadresseerde de btw terug aan de douane-aangever.
 • de verplichting tot aangifte doen in het land van bestemming van de zending, als voor de zending een vrijstelling wordt aangevraagd van douanerechten bij invoer onder de regeling tot en met € 150 tenzij de invoerregeling wordt gebruikt
 • de introductie van de specifieke gegevensset (SRD)
 • De SRD is in Nederland verplicht gesteld voor alle aangiften met vrijstelling op grond van artikel 23 of 25 van Verordening (EG) 1186/2009.
 • de ingebruikname van het nieuwe aangiftesysteem DECO van de Douane
 • Dit systeem is speciaal ontwikkeld voor de SRD.
 • de verplichting om voor alle in te voeren goederen de aangifte ten invoer digitaal te doen

De vrijstelling voor douanerechten en btw van zendingen met een waarde van maximaal € 45 tussen particulieren onderling blijft bestaan.

Er is geen overgangsperiode
Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe wetgeving e-commerce in, zonder overgangsperiode.

Vanaf 0.00 uur is dan het aangiftesysteem DECO beschikbaar om aangifte te doen van uw e-commercegoederen met een intrinsieke waarde tot en met € 150. Wilt u gebruik maken van de btw-vrijstelling en de specifieke gegevensset? Dan bent u verplicht om dit systeem te gebruiken.

Zie website van de belastingdienst

Zijn jouw webshop, crm, erp en koppelingen er al klaar voor?

Als je jouw systemen nog niet op orde hebt neem dan snel contact op met Vicus. Wij zorgen er voor (eventueel in overleg met jouw accountant) dat je webshop, crm-systeem goed aansluiten bij het voor jou van toepassing zijnde regime in jouw erp-systeem.

Ja, ik wil e-mail van Vicus ontvangen
 

Gerelateerde berichten

geen berichten gevonden

Laat een reactie achter