Magento en CRM E-Commerce Specialist

Signaleer kapotte links (404) in uw webwinkel en website

Het (gratis) programma Xenu is een hulpmiddel waarmee je je website controleert op kapotte links. Het programma doet dit door alle links op je website te volgen en bestanden op je website aan te vragen en problemen in een rapport weer te geven.

Een webcrawler is normaliter een software programma van een zoekmachine die automatisch de url’s van de website bezoekt. Een crawler ontdekt bijvoorbeeld  links naar nieuwe content. Ook kan de crawler controleren of eerder geïndexeerde content nog bestaat.

Stap voor step aan de gang met Xenu

Eerst moet je Xenu downloaden en installeren. Vervolgens klik je in het menu op File en vervolgens op de Check URL optie. Na het invoeren van het volledige adres van de site die je wilt scannen, bijvoorbeeld vicus.nl, klik je Ok om het proces te starten.

Xenu gaat direct de gekozen website scannen. Afhankelijk van de omvang van de website, de snelheid van je internetverbindeing en de capaciteit van je computer kan dit enkele minuten tot enkele uren duren. Het programma geeft in de statusbalk de voortgang weer.

Repareer de gebroken links

Het gegenereerde rapportage bevat relevante waarschuwingen (404’s en andere fouten) en geeft gelukkig ook aan op welke pagina’s de kapotte links staan. Hiermee kun je aan de slag om de kapotte links te corrigeren of te verwijderen.

Scan regelmatig op gebroken links

Scan regelmatig je site op gebroken links. Dat voorkomt dat bezoekers (en crawlers) je site gefrustreerd verlaten. Het aantal 404’s is ook bij zoekmachines een factor waar rekening mee wordt gehouden in de waardering.

Mocht je er niet uitkomen dan kunnen de consultants van Vicus je op weg helpen (abonnement op servicedesk is noodzakelijk). Neem dan contact met ons op.