Vanaf 2019 geen Geoblocking meer voor Europese webwinkels

Europese webwinkels moeten klanten voortaan toegang geven tot de volledige website en diensten, ongeacht het land van waaruit ze die bezoeken. Dat staat in nieuwe wetgeving die de Europese Unie in februari heeft aangenomen. Daarmee maakt Brussel een einde aan zogeheten 'geoblocking'.

Een Nederlandse winkelaar moet volgens de wet in staat zijn om bijvoorbeeld een wasmachine te kopen op een Duitse website. Als de webwinkel niet zelf naar Nederland verzendt, dan moet de klant de gelegenheid krijgen om zelf de bezorging te regelen of om de wasmachine op te halen.

Digitale diensten

Digitale diensten moeten altijd aan Europese klanten worden aangeboden, ongeacht het land waar ze wonen. Hierdoor moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld online hostingruimte te kopen bij een bedrijf in Frankrijk of Spanje.

De nieuwe wetgeving verbiedt webshops om klanten door te sturen naar een speciale, landspecifieke webpagina. De wetgeving moet ervoor zorgen dat webwinkels zich sneller gaan richten op de volledige Europese markt, in plaats van op specifiek een eigen land.

De wet tegen geoblocking werd in mei 2016 voorgesteld, nadat bleek dat 37 procent van de webwinkels klanten uit het buitenland een bestelling laat plaatsen. De goedgekeurde wet zal ind maart 2018 worden gepubliceerd in de 'EU Official Journal'. Begin 2019 treden de nieuwe regels dan in werking.

The end of geo-blocking means wider choice and consequently better deals for consumers and more opportunities for businesses. The Bulgarian presidency attaches great importance to the digital economy. I want to compliment previous presidencies, the Parliament and the Commission for the collective success in taking forward the European Digital Single Market.

Lilyana Pavlova, Minister for the Bulgarian Presidency of the Council of the EU

Lees meer over: Open Content  ▫  Privacy - Bescherming persoonsgegevens GDPR/AVG  ▫  Webshop(s)


Ga terug

Reactie toevoegen

Heb je een toevoeging, een vraag of een interessante link? Vertel het ons, vinden wij leuk.

Wat is de som van 1 en 2?