Overheid moet vragen naar open standaarden en open source software

Het project GOUD, waarin een standaard rijksdesktop voor 21.000 ambtenaren wordt ontwikkeld, voldoet volgens staatssecretaris Frank Heemskerk aan het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV).

Overheden mogen in een aanbestedingsdocument niet vragen naar een specifieke leverancier, bijvoorbeeld Microsoft. Dat is in strijd met het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dat schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk op vragen van SP’er Arda Gerkens. Het project GOUD, waarin een standaard werkplek voor 21.000 ambtenaren wordt ontwikkeld, voldoet volgens Heemskerk aan deze regels. Er wordt specifiek naar open standaarden gevraagd.

Overheidsinstellingen mogen in een aanbestedingsdocument niet vragen naar specifieke producten. Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken veroorzaakt dit een vendor-lock en dat is in strijd met het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP).

Gerkens verwijst naar een rapport van de Open Source Software Observatory and Repository, waarin wordt geschreven over het project Gezamenlijke Ontwikkeling Universele rijksDesktop (GOUD). Dit project ontwikkelt een standaard werkplek voor 21.000 rijksambtenaren.

Het rapport beschrijft GOUD als een project dat als doel heeft het implementeren van een ict-structuur die direct verband houdt met een Microsoft Active directory. Daarmee voldoet het project volgens de onderzoekers niet aan het actieplan NOiV. Staatssecretaris Heemskerk schrijft dat de onderzoekers van Osor.eu het actieplan hiermee onjuist formuleren.
Expliciet gevraagd naar open standaarden

Volgens Heemskerk wordt in het bestek van GOUD expliciet naar open standaarden gevraagd. Ook wordt er gevraagd naar open source software in de eisen voor de integratiemogelijkheden. Hij wil daarom geen contra-expertise laten uitvoeren naar de huidige stand van zaken en de planning van het project. Bovendien wil hij de vier teruggetreden aanbieders niet horen.

De staatssecretaris schrijft dat overheden zich moeten houden aan actieplan NOiV, hoewel geen toezicht is geregeld. “In specifiek toezicht is niet voorzien”, aldus Heemskerk. Ambtenaren moeten volgens hem worden ingelicht over de juiste manier van aanbesteden van ict-producten en diensten. Daar moet het projectbureau NOiV voor zorgen.

Als overheidsinstellingen zich niet houden aan het actieplan, kan een ondernemer naar de rechter stappen. Heemskerk: “De aanbestede dienst loopt dan onder meer het risico dat de aanbesteding opnieuw moet worden gedaan.”