CEO-fraudeurs richten pijlen op het Nederlandse bedrijfsleven

CEO-fraudemails naar tientallen Nederlandse bedrijven

De CEO-fraudemail wordt naar werknemers van een financiële afdeling van het bedrijf gezonden met de vraag of met spoed een rekening kan worden betaald. Het gaat hier meestal om flinke bedragen. De bedoeling is dat de werknemer terugmailt en vervolgens gegevens ontvangt waar de betaling naartoe overgemaakt moet worden. Om de mails geloofwaardig te maken worden ze verstuurd vanaf een domeinnaam die sterk lijkt op die van legitieme bedrijven, maar dan met een kleine toevoeging (in dit geval nl-), dus <@nl-organisatienaam.com>.

Doordat de mails verstuurd worden vanaf een domeinnaam die sterk lijkt op die van legitieme bedrijven, zijn de mails erg geloofwaardig.

Waarschuwen

Om te voorkomen dat bedrijven daadwerkelijk geld zouden overmaken hebben de politie, de banken (Electronic Crimes Taskforce), de Fraudehelpdesk en het Nationaal Cyber Security Centrum snel de handen ineen geslagen en zijn de bedrijven voor zover mogelijk, die de mails ontvangen hadden, enkele tientallen, gebeld om ze te waarschuwen.Een groot aantal bedrijven had de mails al erkend als fraudeleus, maar volgens de politie hadden enkele bedrijven al betalingen klaar staan.

Wat kunt u doen?

CEO/CFO (ook wel CXO genoemd) fraude komt steeds vaker voor. Zorg dat deze fraude herkend wordt in uw bedrijf. De voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om CEO-fraude te voorkomen staan op de website van de Fraudehelpdesk.

Heeft u CEO-mails ontvangen, doe dan een melding bij de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk is bereikbaar op het telefoonnummer 088 – 786 73 72, viainfo@fraudehelpdesk.nl of middels het meldformulier. Doe tevens aangifte bij de politie in het geval u gedupeerd bent.


Lees meer over: Privacy - Bescherming persoonsgegevens GDPR/AVG  ▫  Veilig en betrouwbaar


Ga terug

Reactie toevoegen

Heb je een toevoeging, een vraag of een interessante link? Vertel het ons, vinden wij leuk.

Wat is de som van 5 en 7?