Worden alle ICT problemen met Open Source software opgelost?

Software in het algemeen lost niet alle ICT problemen binnen een organisatie op, ongeacht of men nu open of gesloten source software gebruikt. Open source software is in gebruik en mogelijkheden niet anders dan gesloten source software. Op sommige gebieden zijn er echter nog geen goede Open Source oplossingen voorhanden, terwijl er wel goede gesloten source oplossingen te vinden zijn. Bij gespecialiseerde en vakgerichte software (kleine doelgroepen) is er vaak nog geen goed Open Source software alternatief. Eén gedreven ontwikkelaar kan in een dergelijke niche echter opeens een groot verschil maken.

Bij veel mensen roept “Open Source software” eerder een gevoelsreactie op dan dat er rationeel naar gekeken wordt. Aan de ene kant heb je de mensen die zeggen Open Source software moet omdat het ‘open’ is. Het roept bij anderen weerstand op door onbekendheid en een aantal fabels zoals deze in deze FAQ gepresenteerd zijn. De discussie moet echter gevoerd worden op het niveau van (ICT) bedrijfsvoering.

Een organisatie moet die software gebruiken welke aan haar eisen en wensen voldoet, waarbij 1) leveranciersonafhankelijkheid, 2) transparantie, controleerbaarheid en beheersbaarheid, 3) interoperabiliteit en 4) digitale duurzaamheid, plus de kosten als argumenten voor de keuze worden gebruikt. Of de software nu open of gesloten source software is, dat is de uitkomst van het selectieproces, niet een vooringenomen standpunt.

Bron: Fabels en Feiten, Versie 2.1 (OSOSS)

Bedrijven die op zoek zijn naar een open source oplossing hebben veel keuzes te maken. Zelfs met de juiste kennis en expertise zijn deze niet eenvoudig en is een klankbord nodig. Daarnaast zijn bedrijven niet altijd overtuigd van de eigenschappen en mogelijkheden van open source. Vicus beschikt juist over die brancheoverschrijdende expertise en helpt bij het maken van de juiste keuzes. Vicus medewerkers snappen bedrijfsprocessen en hoe bijvoorbeeld een factuur in elkaar steekt. Zo is er geen partij die meer rendement uit een open source oplossing kan halen dan Vicus. Wij zullen u ook vertellen als open source voor u of het betreffende bedrijfsproces geen goede oplossing is.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Open Source
Tags: , , , , ,

← Faqs
Bookmark de permalink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *