Moet ik hoe dan ook over stappen op Open Source software?

Natuurlijk niet. Open source software moet als natuurlijke optie meegenomen worden bij een software pakketselectie, niet ‘als alternatief’. Open source software verdringt niet de softwarewereld zoals wij deze nu kennen, maar er is al jaren een verschuiving of beter gezegd een aanvulling gaande in de bedrijfswereld en bij consumenten. Bedrijven integreren dit fenomeen in hun bedrijfsvoering, als gebruiker of als leverancier. Consumenten kunnen Open Source software goed gebruiken als gratis alternatief voor kostbare (of illegale) gesloten source software.

De keuze voor een pakket hangt echter niet alleen af van de gewenste functionaliteit, kwaliteit, beheersbaarheid en de kosten voor het gebruik (TCO – total cost of ownership). De keus voor Open Source Software is niet een keus voor Software maar een keus voor Open. Het gaat om de keus voor een open ontwikkelmodel (inbesteden, uitbesteden, community), om open distributie en gebruiksrecht (licentiekosten en intellectueel eigendom) en om open beheer, onderhoud en ondersteuning (single vendor policy, vrije marktwerking, onderhoud naar keuze).

De samenwerkingsverbanden rond Open Source softwareprojecten (“communities”) tonen hun professionaliteit bij een groot aantal projecten. Kijk maar eens naar Linux, Firefox, Gimp, OpenOffice.org, Apache. Zo zijn er nog tal van succesvolle Open Source software producten te noemen. Net als bij gesloten source software zijn er, anderzijds, meer dan genoeg Open Source software programma’s die nog niet volwassen zijn en dat misschien ook nooit worden.

Bron: Fabels en Feiten, Versie 2.1 (OSOSS)

De medewerkers van Vicus zijn sinds 2003 gericht op open en eerlijk samen met de klant afwegen of Open Source een goede oplossing is voor het aangereikte probleem. Desgewenst staat Vicus u bij in de pakketselectie en afweging van argumenten.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Open Source
Tags: , , , , , , , , , ,

← Faqs
Bookmark de permalink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *