Is Open Source software wel betrouwbaar?

Veel bedrijfskritische systemen werken op Open Source software. Op internet maakt 50% van de ‘meest betrouwbare internet hosts’ (ISPs) voor hun webservers gebruik van het Open Source besturingssysteem Linux als server platform (30% Windows, 20% FreeBSD).  Ongeveer 56% van het internet draait met de Open Source webserver Apache (32% Windows). Daarnaast werkt >75% van de Top-500 supercomputers (in de Top-10 zelfs acht!) op Linux, net zoals mobiele telefoons, vuurgeleidingssystemen op marine fregatten, beamers, PDA’s en veel veel meer.

Net als betrouwbare gesloten source software en betrouwbare Open Source software bestaat er onbetrouwbare gesloten source software en onbetrouwbare Open Source software. Naarmate het gebruik en de vraag groeit, groeit ook de betrouwbaarheid en stabiliteit van de Open Source software. Het onderhoud aan slechte Open Source software stort vanzelf in elkaar omdat met de software zelf geen geld en geen eer is te behalen. Slechte gesloten source software pleegt daarentegen nog lang geleverd te worden om de initiële investering alsnog terug te verdienen.

Men stelt dat de stabiliteit van Open Source producten veel sneller toeneemt dan van gesloten software. De oorzaak is dat veelgebruikte toepassingen door bijdragen door gebruikers snel worden bijgewerkt en beschikbaar komen, zonder vast te zitten aan “product release cycles”. Open source updates worden gezien als een teken van de kracht van de community.

Bron: Fabels en Feiten, Versie 2.1 (OSOSS)

Ook vanuit de klantenkring van Vicus blijkt dat stabiliteit en betrouwbaarheid van de software op zich prima in orde is. Uiteraard bevat de software bugs, maar dat is in de praktijk vergelijkbaar met het aantal bugs in gesloten software. Ten opzichte van volledig maatwerk is Open Source software daarentegen veel betrouwbaarder.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Open Source
Tags: , , , , , ,

← Faqs
Bookmark de permalink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *