Is licentiebeheer eenvoudiger met Open Source software?

De licenties van Open Source software geven u het recht om de software zo vaak als gewenst te gebruiken zonder dat een overeenkomst met een aanbieder van de software nodig is. U hoeft geen rekening te houden met het aantal gebruikers binnen de organisatie, het aantal machines waarop de software geïnstalleerd wordt noch hoeft u daar enige vorm van licentiebeheer voor in te richten. Dit maakt het licentiebeheer een stuk eenvoudiger en kostenbesparend. Er zijn Open Source software licenties die commerciële exploitatie (niet kosteloos) kennen omdat de toepassing wordt gebruikt in een andere applicatie. De kostenberekeningen binnen deze licentievormen zijn echter niet ingewikkeld en men heeft het niet over grote bedragen.

Als u zelf software ontwikkelt en verspreidt waarin Open Source elementen van derde partijen zijn opgenomen is een zorgvuldige analyse van de licentievoorwaarden extra belangrijk. Niet alle licenties staan verder verspreiden zonder meer toe: vaak verplicht de licentie u tot een bepaalde licentiekeus.

Bron: Fabels en Feiten, Versie 2.1 (OSOSS)

Vicus heeft sinds 2003 ervaring met Open Source software en de daaraan verbonden licentievoorwaarden. Wij adviseren u graag hoe het project of de omgeving zo kan worden opgezet dat u bijvoorbeeld niet wordt verplicht om uw meest onderscheidende functionaliteit in de markt te publiceren.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Open Source
Tags: , ,

← Faqs
Bookmark de permalink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *