Hoe gaat het in vtiger met de BTW werking in Offertes, Salesorder en Facturen

Normaal als je op groepberekening zet neemt vtiger CRM beide percentages en telt deze op, conform Amerikaans model. Als je de individuele berekening gebruikt wordt het ingestelde BTW tarief per product of dienst berekend. Dit betekent dat in de Nederlandse markt voor bedrijven die werken met meer dan 1 BTW percentage de individuele berekening in principe altijd gebruikt moet worden.

Normaal staat vtiger ingesteld standaard op individueel voor Offertes (dus niet voor spontaan aangemaakte Salesorders en Facturen), dit kan door onze servicedesk op verzoek worden aangepast zodat deze op groep wordt gezet bij het aanmaken van een offerte, order, factuur.

Bij instelling op groep werkt inderdaad de individuele berekening van BTW niet. Dat is zoals het is ontworpen door vtiger team. Dan moet de individuele berekenoptie worden gebruikt.

Bovendien meoten de BTW instellingen natuurlijk wel goed worden ingesteld op 0, 6 en 19% (en eventueel afwijkende tarieven voor het buitenland),

Een veel voorkomend bekend probleem is het ontbreken van BTW instellingen bij de individuele producten en diensten. Dat is zelf te controleren of alle producten zijn voorzien van BTW percentage. Als blijkt dat de BTW berekening bij individuele instelling nog niet correct werkt an kunt u hulp vragen bij de servicedesk.

versies: 5.2.1, 6.x, 7.x

Aanpassing BTW tarief per 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 wordt het lage BTW-tarief in Nederland verhoogd van 6% naar 9%. Hoe geef je hieraan invulling in vtiger?

Aanpassen globaal

In de basis voer je deze wijziging op 1 januari door bij CRM instellingen [gt] Inventaris [gt]Tax management. Ga daar naar het BTW laag tarief en wijzig dit.

Als je met regio’s werkt (dat kan alleen in vtiger7), kun je dit aanpassen voor alleen voor regio NL. Dat doe je in de pop-up bij het wijzigen van het BTW laag tarief. In de pop-up komt ‘Belasting type’ dan te staan op ‘Veranderlijk’. Je krijgt dan een tabel te zien met percentages per regio.

Werk je met standaardkosten, zoals Afhandeling- en verzendtoeslag, dan moet je hierover apart het tarief aanpassen.

Aanpassen per product/dienst

In vtiger staat de BTW ook op de producten en dienst. Het percentage daarop is onafhankelijk van die in de CRM instellingen. Daarom dient elk product en elke dienst met tarief BTW laag aangepast te worden.

Op offertes, verkooporders, inkooporders en facturen wordt in vtiger gekozen voor BTW over het geheel of BTW per product/dienst. BTW over het geheel is het meest gebruikt, met BTW per product/dienst kan per product of dienst het BTW-percentage afwijken.

Werk jij met BTW per product/dienst, dan is bovengenoemde handeling (het aanpassen van BTW laag op elk product en elke dienst) noodzakelijk per 1 januari.

Wek je met BTW over het geheel, dan gaat het op offerte, verkooporder, inkooporder, factuur in principe goed zonder dat je het aanpast op de producten en diensten. De aanpassing doe je dan ten behoeve van een correcte weergave in vtiger.

Koppelingen

Werk je met een koppeling met bijvoorbeeld een ERP-, of boekhoudsysteem en gebruik je het lage BTW-tarief? Neem dan tijdig contact met ons op om te overleggen over de nieuwe situatie.

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: vtiger
Tags: , , ,

← Faqs

About Luuk Roovers

Luuk is oprichter en directeur marketing en verkoop bij Vicus en het brein achter het VOSBA integratie framework, de WebVisitAnalyser en het prijswinnende JourneyFunnel Model. Sinds juni 2009 is Luuk Roovers als expert betrokken bij het blad Computable voor de topics Open Source en Internet.
Bookmark de permalink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *