Privacy – Bescherming persoonsgegevens

Dit bericht is deel 6 van 7 in de serie Cybercriminaliteit, security en privacy
Bescherm persoonsgegevens

EU Richtlijn 95/46/EC – the EU Data Protection is een Europese Databeschermingsrichtlijn (ook wel: privacyrichtlijn of dataprotectierichtlijn) die het verwerken van persoonsgebonden gegevens in de Europese Unie regelt. Het is een belangrijk deel van de EU-wetgeving over privacy en mensenrechten. In Nederland is de richtlijn omgezet in de Wet bescherming persoonsgegevens
De Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens, afgekort Wbp, geeft regels ter bescherming van de privacy van burgers. De wet is op 1 september 2001 in werking getreden en verving de Wet persoonsregistratie (1989). In deze zesde blog van de reeks Cybercriminaliteit, Security en Privacy meer over het beschermen van persoonlijke gegevens.

Europese dataprotectierichtlijn (95/46/EG)

De Wbp is voor een groot deel gebaseerd op de Europese dataprotectierichtlijn (95/46/EG). De Europese dataprotectielijn meldt het volgende.
(46) Whereas the protection of the rights and freedoms of data subjects with regard to the processing of personal data requires that appropriate technical and organizational measures be taken, both at the time of the design of the processing system and at the time of the processing itself, particularly in order to maintain security and thereby to prevent any unauthorized processing; whereas it is incumbent on the Member States to ensure that controllers comply with these measures; whereas these measures must ensure an appropriate level of security, taking into account the state of the art and the costs of their implementation in relation to the risks inherent in the processing and the nature of the data to be protected.

Belangrijke persoonsgegevens om te beschermen

Alle gegevens die misbruikt kunnen worden, in welke vorm dan ook, moeten worden beschermd in relatie tot de kosten en het risico. Hieronder een aantal voorbeelden van de belangrijkste persoonsgegevens die beschermd moeten worden.

  • Creditcards
  • Privacy gevoelige gegevens
  • Winkelmandje en producten
  • Voornaam, Achternaam
  • Financiële informatie
  • Creditcardnummers
  • Burgerservicenummer
  • Passpoortnummer
  • Rijbewijsnummer
  • Afleveradres
  • Mobiele telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Geboortedatum
  • Wachtwoorden
Navigatie binnen de serie<< Cybersecurity – Belangrijk bij online aankopenVeilig computergebruik, acht tips >>

Meer lezen? Schrijf je in op de e-mailberichten van Vicus!



Gerelateerde berichten

About Luuk Roovers

Luuk is oprichter en directeur marketing en verkoop bij Vicus en het brein achter het VOSBA integratie framework, de WebVisitAnalyser en het prijswinnende JourneyFunnel Model. Sinds juni 2009 is Luuk Roovers als expert betrokken bij het blad Computable voor de topics Open Source en Internet.
Veilig online Bookmark de permalink