Xataface MySQL PHP ontwikkelframework

Dit bericht is deel 8 van 11 in de serie Ontwikkelframeworks

Xataface (voorheen Dataface MySQL framework) is een flexibele softwareschil rondom een MySQL database die daarmee toegankelijk wordt voor dagelijkse gebruikers.  Het is daarmee een beter alternatief voor het populaire phpMyAdmin.

Xataface genereert automatisch formulieren en menu’s zodat gebruikers zonder kennis van SQL onderhoud op databases kunnen uitvoeren.

Het Xataface ontwikkelframework is een gereedschap voor PHP webontwikkelaars en MySQL database administrators die een front-end voor hun MySQL database willen bouwen. De resulterende toepassingen zijn gericht op niet-technische gebruikers zoals secretaresses en ander administratief personeel.

Met behulp van het Xataface ontwikkelframework kan elke gebruiker via een normaal browserscherm records creëren (Create), lezen (Read), wijzigen (Update) en verwijderen (Delete). Verder kan de gebruiker snel zoeken via filters en rapporten genereren.

De webontwikkelaar is vrij om dit Open Source framework naar smaak aan te passen en rechten op tabellen, regels en velden toe te kennen op basis van gebruikersrollen (RBAC, Role Based Access Control). Verder kan het gedrag van de applicatie worden aangepast via configuratiebestanden, templates en plug-ins. Hiermee is het een compleet webapplicatie-raamwerk (Web Application Framework) dat software ontwikkelaars de flexibiliteit en de mogelijkheden geeft maatwerk software in te richten.

Architectuur en Opbouw van de code

Per tabel, per relatie, per veld of applicatiebreed kunnen permissies worden ingesteld. Voor authenticatie kan gebruik worden gemaakt van het reeds bestaande bestand van een toepassing mits deze in pure tekst of MD5 is gecodeerd. Gebruikers kunnen aan rollen worden gekoppeld en permissies weer aan rollen waarmee een RBAC model is geïmplementeerd.

In de praktijk

Xataface verzorgt de webtoegang naar de MySQL database en is na installatie direct volledig werkend.

Na installatie kon ik in slechts 4 regels code een volledig werkende omgeving opzetten. Vervolgens konden we de omgeving behoorlijk naar ons hand zetten. We konden met behulp van de documentatie onder andere relaties tussen tabellen aanleggen, rechten toekennen via configuratiebestanden in het ini formaat.
Zelfs zonder maatwerk of verdere configuratie toe te passen hadden we al een werkende toepassing.

Eenvoudig konden we:

  • Helpteksten bij de velden toevoegen
  • Eigen namen bij de labels plaatsen
  • extra validatieregels toevoegen
  • 1-n relaties tussen tabellen aanbrengen die d.m.v. dropdowns zichtbaar werden gemaakt onder het juiste label.
  • Exporteren van tabellen in CSV of XML formaat
  • het permissie model inrichten
  • RSS feeds direct gebruiken (zijn standaard beschikbaar op elke lijst)

Vind je Object-georienteerd ontwikkelen leuk? dan is een baan bij mijn bedrijf Vicus eBusiness Solutions in Amersfoort wellicht iets voor je. Neem gerust vrijblijvend contact op!

 

Navigatie binnen de serie<< CodeIgniter PHP OntwikkelframeworkZend Framework voor PHP >>

Meer lezen? Schrijf je in op de e-mailberichten van Vicus!Gerelateerde berichten

  • MVC PHP framework verkort time-to-marketMVC PHP framework verkort time-to-market PHP Frameworks zijn er genoeg. Een gepast framework vinden blijkt toch nog altijd niet zo evident te zijn. Toch valt de keuze aardig mee met PHP. In tegenstelling tot Java, waar je enkel […] Posted in Integratie
  • CodeIgniter PHP OntwikkelframeworkCodeIgniter PHP Ontwikkelframework CodeIgniter PHP framework met lage leercurve - is een krachtig PHP framework met een lage systeembelasting, CodeIgniter is gebouwd voor PHP programmeurs die graag websites met uitgebreide […] Posted in Ontwikkeling
  • Symfony PHP 5 frameworkSymfony PHP 5 framework In Symfony (Open Source PHP5 framework gericht op de enterprise markt), worden toepassingen die hetzelfde gegevensmodel gebruiken gegroepeerd in projecten. Voor de meeste projecten zullen […] Posted in Ontwikkeling

About Luuk Roovers

Luuk is oprichter en directeur marketing en verkoop bij Vicus en het brein achter het VOSBA integratie framework, de WebVisitAnalyser en het prijswinnende JourneyFunnel Model. Sinds juni 2009 is Luuk Roovers als expert betrokken bij het blad Computable voor de topics Open Source en Internet.
Ontwikkeling Bookmark de permalink