CakePHP Rapid Development PHP5 Framework

Dit bericht is deel 4 van 11 in de serie Ontwikkelframeworks

CakePHP Rapid Development Framework is een PHP ontwikkelframework, geschreven in de programmeertaal PHP. CakePHP is begonnen in 2005, naar het concept van Ruby on Rails. De gemeenschap is sindsdien gegroeid en vertakt in verschillende subprojecten. Net als Ruby on Rails maakt CakePHP het makkelijker om gebruik te maken van een database door middel van Active Records. Het moedigt ook aan om gebruik te maken van het Model-View-Controller-model.

Het leuke en aansprekende in Cake is dat ze programmeren benaderen als het bakken van een cake. Het vergelijk met recepten, ingrediënten met programma onderdelen en specificaties. Het kookboek concentreert zich op het werken met het framework. Het voorondersteld kennis van OOP, de programmeertaal PHP en de bijbehorende technieken.

CakePHP is een gratis, open-source, rapid development framework (RAD) voor PHP. Het is gericht op PHP programmeurs en vormt de basis voor de ontwikkeling van PHP webapplicaties. Doelstelling is het aanbieden van een hulpmiddel aan PHP ontwikkelaars om te kunnen werken op een gestructureerde en Rapid manier zonder flexibiliteit uit het oog te verliezen.

CakePHP heeft een actief ontwikkelteam en community hetgeen het een waardevol project maakt. Bij bouwen op basis van CakePHP is de basis van de applicatie in elk geval stabiel en getest, daarnaast wordt het framework continue doorontwikkeld.

Ontwikkelaar zet snel prototype neer

Scaffolding (Steigerbouw) is een snelle manier om de eerste opbouw van een project neer te zetten. De eerste database schema’s zijn meestal nog onderhevig aan verandering, hetgeen normaal is in het begin van het ontwerp proces. Dit heeft als nadeel dat een webontwikkelaar het haat om formulieren te maken die nooit echt gebruikt zullen gaan worden. Scaffolding in CakePHP analyseert de database tabellen en maakt standaard lijsten met buttons voor toevoegen, verwijderen en aanpassen, standaard formulieren voor aanpassen en standaard schermen om een record uit de database in te zien voor.

Lastig te leren maar wel snel resultaat

 1. Downloaden en uitpakken
 2. ../cakephp/ geeft het standaard testscherm
 3. Maak een database model aan (Create tables)
 4. Configureren database (en andere opties indien gewenst)
 5. Zet een nieuw prototype in de steigers met de Scaffolding functie
 6. Na het accorderen van het prototype kan begonnen worden met het toevoegen van verdere inhoud in het framework.

Bij het opdoen van deze praktijk ervaring concluderen we dat CakePHP een beetje lastig is om te leren, maar dat CakePHP veel krachtiger is dan frameworks als CodeIgniter, Kohana en Xataface.

 • CakePHP heeft een sterker database associatie model; Met het Object Relational Model wordt veel tijd gewonnen.
 • Helaas zijn documentatie en handleidingen geen sterk punt van CakePHP. Daarmee verliezen ze toch de link naar easy as cake baking; Op een pak cakemix staat immers heel nauwkeurig wele stappen leiden tot het gewenste resultaat. Gelukkig is de community wel behulpzaam.
 • In tegenstelling tot CodeIgniter (Ellislab inc) en Zend Framework (Zend) is CakePHP niet afhankelijk van de commerciële organisatie er achter. CakePHP behoort volledig toe aan de community.

Vind je Object-georienteerd ontwikkelen leuk? dan is een baan bij mijn bedrijf Vicus eBusiness Solutions in Amersfoort wellicht iets voor je. Neem gerust vrijblijvend contact op!

Navigatie binnen de serie<< Symfony PHP 5 frameworkVeelgebruikte standaard componenten bij programmeren >>

Meer lezen? Schrijf je in op de e-mailberichten van Vicus!Gerelateerde berichten

 • MVC PHP framework verkort time-to-marketMVC PHP framework verkort time-to-market PHP Frameworks zijn er genoeg. Een gepast framework vinden blijkt toch nog altijd niet zo evident te zijn. Toch valt de keuze aardig mee met PHP. In tegenstelling tot Java, waar je enkel […] Posted in Integratie
 • Symfony PHP 5 frameworkSymfony PHP 5 framework In Symfony (Open Source PHP5 framework gericht op de enterprise markt), worden toepassingen die hetzelfde gegevensmodel gebruiken gegroepeerd in projecten. Voor de meeste projecten zullen […] Posted in Ontwikkeling
 • CodeIgniter PHP OntwikkelframeworkCodeIgniter PHP Ontwikkelframework CodeIgniter PHP framework met lage leercurve - is een krachtig PHP framework met een lage systeembelasting, CodeIgniter is gebouwd voor PHP programmeurs die graag websites met uitgebreide […] Posted in Ontwikkeling

About Luuk Roovers

Luuk is oprichter en directeur marketing en verkoop bij Vicus en het brein achter het VOSBA integratie framework, de WebVisitAnalyser en het prijswinnende JourneyFunnel Model. Sinds juni 2009 is Luuk Roovers als expert betrokken bij het blad Computable voor de topics Open Source en Internet.
Ontwikkeling Bookmark de permalink